БАЊА ЛУКА, 16. јула – Уставни суд умјесто да штити Устав и основне принципе правног поретка у БиХ, поново је донио политичку одлуку и потврдио своју улогу не власти, него и надвласти, изјавио је професор уставног права и предсједник Политичко-економског савјета ДЕМОС-а Миле Дмичић, коментаришући одлуку Уставног суда БиХ који је прогласио неуставним Закон о непримјењивању Одлуке високог представника у Републици Српској која се односи на забрану негирања геноцида у Сребреници.

Дмичић је гостујући у Јутарњем програму РТРС-а нагласио да овакав однос очигледно деградира уставноправне функције не само у БиХ него и њених државотворних дијелова.

“Ово је директно мијешање Уставног суда БиХ и умјесто да унапређује уставно-правни систем, он их деградира и реформише и тиме замјењује легалне органе”, сматра Дмичић.

Он додаје да смо због оваквих одлука дошли у ситацију да се упитамо имамо ли чувара устава и како спријечити овај атак на људска права и слободу изражавања.

“Високи преставник уставно није институција у БиХ, а поготово не његова бонска овлаштења. Било би добро да се у уставно-правном систему БиХ нађе рјешење како вршити контролу над одлукама Уставног суда”, рекао је Дмичић и закључио да ће и ова одлука стати у ред чекања на њено извршавање.