БАЊА ЛУКА, 28. маја – Уставни суд је донио одлуке које за Српску не могу бити прихваћене, истакао је Миле Дмичић, професор уставног права и предсједник Политичког савјета ДЕМОС-а, гостујући у Јутарњем програму РТРС, а коментаришући одлуку којом су поништене поједине одредбе аката Народне скупштине Републике Српске.

“Неприхватљива је одлука зато што је директно усмјерена не само на интегритет народних посланика, и свих оних који у парламентарном органу донесе одлуке које су у складу са Уставом БиХ и Уставом Републике Српске, него представљају посљедњу линију одбране уставноправног статуса Репблике Српске у оквиру Дејтонских ријешњења за БиХ”, истакао је Дмичић.

Он је назначио још неколико елемената против те одлуке.

“Ово је још један корак у уставном судовању БиХ који није уважио позитивна искуства у споровима о овим и сличним темама. Није се придржавао уставних норми, да буде чувар устава и да полази од оне надлежности која му је уставом утврђена. Уставни суд ће имати искључиво право на рјешавања спорова који настају по овом уставу између ентитета, или између БиХ и једног или оба ентитета”, додао је Дмичић.

Дмичић се присјетио и 1995. године.

“Када смо 8. септембра 1995. у праскозорје Дејтона утврдили да се БиХ састоји од два државотворна дијела, од територије и српског становништва и осталих који ту живе, Ми смо тада дошли до раздвајања. Данас, 30 година послије имамо обрнут процес, спајања”, истакао је Дмичић.