БАЊАЛУKА, 30. маја – Предсједник Политичког савјета Демократског савеза – ДЕМОС Миле Дмичић рекао је да је циљ ДЕМОС-а на предстојећим општим изборима обезбјеђивање најмање шест мандата у Народној скупштини Републике Српске и једног мандата у Парламентарној скупштини БиХ.

Уколико дође до одређених договора и услова, ДЕМОС ће да понуди и кандидата за одређену инокосну функцију ако то буде заједнички интерес владајућег коалиционог блока, рекао је Дмичић након сједнице Политичко-економског савјета у Бањалуци.

Дмичић је рекао да у јавности још ништа није речено о кандидатима за најважније функције на предстојећим изборима.

“Ми овим само подстичемо квалитетно размишљање о томе да и ми имамо довољно кадровског потенцијала да потпомогнемо, уколико буде требало, у дефинисању одређених приједлога за најквалитетнија рјешења и ништа више”, рекао је Дмичић новинарима.

Он је истакао да ДЕМОС жели да допринесе привредном опоравку, јачању вриједоносног система, демографском и развоју руралног простора.

Упитан да прокоментарише одлуку Уставног суда БиХ, који је укинуо поједине одредбе одређених аката Народне скупштине Републике Српске, Дмичић је рекао да у Уставу БиХ не постоји ниједна норма која говори о материји о којој је на посљедњој сједници тај суд доносио одлуке.

“Ријеч је о оцјени докумената од Уставног суда за које Уставни суд нема надлежности јер су то акти политичког карактера, а Уставни суд на врху својих надлежности каже да штити Устав. Онда треба да штити и у смислу да све своје одлуке заснива на томе да су оне оцјењивање уставности аката правног карактера. Овдје је ријеч о политичким документима”, истакао је Дмичић.

Потпредсједник Политичко-економског савјета ДЕМОС-а Слободан Наградић рекао је да ће странка на општим изборима учествовати самостално за кандидате за Народну скупштину Српске и парламент БиХ.

“Нећемо ићи у предизборне коалиције. О коалицији ћемо разговарати након избора у зависности од тога који и какав резултат остваримо”, навео је Наградић и најавио да ће ДЕМОС на предстојећим изборима, вјероватно, наступати под слоганом “Без дилеме”.

Наградић је нагласио да је циљ политичког дјеловања странке да Република Српска буде дејтонска категорија.

“То значи да поштујемо и Дејтонски мировни споразум и да сматрамо да не треба изазивати силе мрака и безнађа да сваки час наговјештавају неке промјене Устава БиХ. Устав БиХ довољно пружа могућности развоја све и једном ентитету, дистрикту и кантонима у Федерацији”, указао је Наградић.

Предсједник Организације жена ДЕМОС-а Радмила Kоцић Ћућић рекла је да је та организација у фокус свога рада ставила демографску обнову Републике Српске.