БАЊАЛУKА, 10. септембра – Демократски савез (ДЕМОС) осуђује најаву лидера СДА Бакира Изетбеговића који поново говори о могућности ревизије тужбе против Србије за наводни геноцид и да ће то, како каже, зависити од пресуде Ратку Младићу и наглашавају да док сви теже нормализацији односа, Изетбеговић свом народу нуди мржњу и држи га у сталном сукобу са свима.

“Kрајње је вријеме да Бакир Изетбеговић, као лидер најјаче бошњачке политичке партије, што га чини и најоодговорнијим за политичку ситуацију у земљи, схвати да је грађански рат завршен прије 25 година, да је у трагичном рату учествовало више страна и да прихвати да су злочини почињени на свим странама. О томе свједоче стотине хиљада протјераних и убијених Срба из Сарајева и других градова, над којима су стравичне злочине починили припадници такозване Армија РБиХ”, наводи се у саопштењу.

Нажалост, у политичкој глави Бакира Изетбеговића рат никада није завршен, никада се није покајао, нити признао почињене злочине које су бошњачке војне снаге починиле над српским народом, а Србе протјеране из Сарајева већ 25 година оптужују за агресорију на своја сопствена огњишта.

“Изетбеговић поново најављује тужбу против Србије и враћа нас у зачарани круг свађа, нетрепељивости и радикализације односа у региону. И он то чини у тренутку када земље региона најављују нормализацију односа кроз ‘мали Шенген’, када се развија сарадња на економском, културном и сваком другом пољу… Иако сви теже нормализацији односа, Изетбеговић свом народу нуди мржњу и држи га у сталном сукобу са свима. Али, затворен у аутистичном кругу мржње сарајевске политичке котлине, Изетбеговић то не види и не препознаје”, истиче се у саопштењу.

Подсјећа се да нема прилике у којој предсједник Републике Србије Александар Вучић није изразио став да поштује територијални интегритет БиХ и њену сувереност, али да то није довољно онима којима је мржња једини политички кредо и који даље од тога нити знају, нити могу.