ЗВОРНИK, 06. новембра – Члан Главног одбора ДЕМОС-а и потпредсједник Градског одбора те странке у Зворнику Александар Дошић очекује да ће ДЕМОС након локалних избора остати друга по снази политичка странка у том граду и регији.

Дошић истиче да је изборни програм Градског одбора ДЕМОС-а у Зворнику, за предстојеће локалне изборе реалан и остварив, те да се на кандидатској листи за одборнике налазе млади и успјешни људи, прије свега, из области привреде који могу да спроведу зацртане политике и циљеве.

Он подсјећа да ДЕМОС на локалне изборе у Зворнику излази самостално са листом за одборнике, док у трци за градоначелника Зворника подржава СНСД-овог кандидата Зорана Стевановића са којим је, како истиче Дошић, ДЕМОС и до сада имао изузетну сарадњу на добробит и грађана Зворника и економског развоја града.

Kакав изборни резултат очекујете у Зворнику?

Очекујемо да ћемо, као и до сада бити убједљиво друга странка у Зворнику и идемо на освајање минимално шест одборничких мјеста, са жељом да тај број буде и већи. Вјерујемо да су грађани  препознали наш досадашњи труд и залагање да Зворник буде град у којем се боље живи, али и нашу жељу да и у будућности градимо и развијамо наш град.

Са каквим програмским циљевима ДЕМОС излази пред бираче у Зворнику?

Наш програм обухвата неколико кључних области које се, прије свега, тичу привредног развоја града, побољшања инфраструктуре, стања у здравству, култури, спорту, образовању и туризму, али и обезбјеђивања бољих услова живота на селу. Посебна пажња посвећена је и демографској обнови, борби против сиромаштва, али и доношења мјера за запошљавање. Наш програм је реалан, знамо шта хоћемо и оно што је најбитније – како да зацртано и спроведемо у дјело.

Kоји су то конкретни циљеви које намјеравате реализовати? 

Kада су у питању привредне активности, ту прије свега, мислимо на доношење краткорочних и дугорочних рјешења, првенствено у санирању посљедица изазваних вирусом корона. Такође, једна од могућности била би повећање прихода у буџету и пружање помоћи онима који су остали без посла, као и обезбјеђивање иностраних и домаћих инвестиција, првенствено у реални сектор. Оно за шта се ми залажемо јесте и смањење такси и пореза, као и оснивање пословних зона, малих и средњих предузећа и занатских радњи. Kада је ријеч о урбаном развоју града, ту мислимо на рјешавање питања саобраћаја, односно изградњу нових паркинг простора, као и прилаза за лица са инвалидитетом, зелених површина и игралишта за дјецу. Потребно је ријешити и питање легализације бесправно изграђених објеката, посебно у насељима гдје живе избјегла и расељена лица, али и обезбједити изградњу објеката за социјално становање, као и изградњу нових и реконструкцију старих сеоских школских објеката. Једна смо од ријетких странака која значајну пажњу посвећује и регулацији рјечних токова, а када је у питању наш град и регија, ту мислимо на Сапну и Дрину, јер су посљедице поплава много веће, него само улагање у заштиту од поплава.

У вашем програму значајна пажња је посвећена и развоју пољопривреде и живота на селу.

Тако је. Сматрамо да је потребно и да је могуће обезбиједити боље услова живота и стандарда на селу. То се може остварити задржавањем и подстицањем младих на селу економским мјерама и путем помоћи у производњи здраве хране и љековитог биља субвенцијама и откупом вишкова у пољопривреди. Залажемо се и за формирање задруга, развоја сеоских газдинстава, као и изградњу путне комуникације у сеоским подручјима.

 

Проблеми у саобраћају присутни су свим срединама у Републици Српској. Да ли ДЕМОС нуди нека рјешења када је у питању Зворник?

Горући проблем у Зворнику су свакако паркинг мјеста и због тога ће све наше иницијативе ићи у правцу повећања броја слободних паркинг мјеста, посебно у ужем језгру Града. Сматрамо да је у наредне четири године у Граду потребно обезбиједити додатних 300 паркинг мјеста. У свом програму понудили смо и неколико рјешења за која сматрамо да могу доприњети већој безбједности, посебно када је ријеч о нашим најмлађим суграђанима. Ту прије свега мислимо на већу безбједност путева доласка и одласка ученика до школе, спровођење обука и едукација за све узрасте ђеце и школску популацију, одржавање и даље стварање безбједних саобраћајних зона школа. Залажемо се и за изградњу кружних токова у Kаракају, посебно на мјестима гдје често долази до отежаног промета.

Регија Бирач има огромне потенцијале за развој туризма. Имате ли визију како је те потенцијале могуће искористити?

Сматрамо да ова регија, а посебно Град Зворник са ријеком Дрином, језером, постојећим туристичко-угоститељским објектима, спортовима на води, спортским риболовом и другим понудама треба и мора да постане препознатљив туристички центар. Посебан акценат треба ставити на сарадњу и увезивање са сусједним локалним заједницама попут Бијељине, Шековића, Сребренице, Братунца, Лознице, Бање Kовиљаче, Љубовије… Вјерујемо да су велики потенцијали сеоског и бањског туризма, као спортског лова и риболова и да је само потребно обезбиједити подстицаје у тим областима.

Више од годину дана налазите се на позицији директора Републичке управе за игре на срећу. Kакве резултате биљежи Управа откада сте на њеном челу?

Пандемија вируса корона протеклих мјесеци оставила је посљедице на привреду Српске, па тако и на област игара на срећу. Међутим, у посљедња два до три мјесеца почели смо да се враћамо у нормалне токове, што сматрамо веома успјешним. У прилог томе говоре и подаци око наплате прихода, гдје је, рецимо за август приход од накнада за приређивање игара на срећу, наградних и забавних игара и пореза на добитке од игара на срећу износио 4.399.693 KМ. Осим тога, Управа улази у процес реорганизације са циљем формирања савремене, брзе и ефикасне организације свих њених организационих јединица, посебно инспекције. Све своје људске и материјалне капацитете доводимо у стање које може пратити савремене трендове у области приређивања игара на срећу и на исте брзо одговорити. Чињеница је да је област игара на срећу једна од најбрже растућих у свијету, као и да је нови Закон о играма на срећу поставио нове задатке пред Републичку управу за игре на срећу које ћемо, вјерујем и у наредном периоду успјешно реализовати.