БАЊА ЛУKА, 02. јуна – И поред знатног повећања прихода, Република Српска у “сивој зони” игара на срећу још губи милионе марака на годишњем нивоу.

У пракси то значи да већина приређивача игара на срећу и даље успијева да прикрије добар дио својих прихода.

Једини начин да се то избјегне, а игре на срећу потпуно легализују је онлине надзор и увезивање свих апарата, терминала, кладионица, томбола и интернет игара.

Kако би се стекао потпуни увид у комплетно пословање свих пиређивача игара на срећу и свих игара прије десетак дана на снагу је ступио Правилник о увођењу рачунарског система за надзор над припређивањем игара на срећу (РАС).

Из Републичке управе за игре на срећу кажу да Српска слиједи праксу развијених земаља које већ имају потпуну контролу уплата и исплата у тој области и да ће РАС заокружити ефекте новог Закона о играма на срећу који су, тврде, већ видљиви.

“Kолику је корист донио нови Закон најбоље говоре бројке. Примјера ради, у фебруару ове године приход од приређивања игара на срећу, наградних и забавних игара и пореза на добитке, износио је 4,7 милиона KМ, што је рекордан износ за један мјесец. Такође, укупан приход у 2019. био је око 43 милиона KМ, што је 54% више у односу на 2018”, каже в.д. директора Републичке управе за игре на срећу Александар Дошић.

Он наглашава да је стални раст прихода од игара на срећу праћен и смањењем обима илегалног приређивања, као и сузбијањем сиве економије у Републици Српској, чему су допринијеле контроле Републичке управе за игре на срећу.

“У прилог томе иде податак да је у току 2019. године издато 135 прекршајних налога у износу од 812.300 KМ, док је годину раније, када је на снази био стари закон, издато 38 прекршајних налога у укупном износу од 115.500 KМ”, каже Дошић.

Новим Законом о играма на срећу уведен је и међународни стандард одговорног приређивања, што у пракси значи обавезу приређивача да усмјере одређена средства за спречавање зависности од коцкања, односно да финансирају психолошка савјетовалишта, како је то уређено у развијеним земљама.

Закон садржи и јасне забране које се тичу малољетника и њиховог учешћа у играма на срећу, али и даје јасна упутства поступања у складу са прописима о спречавању прања новца и финансирања тероризма.

Предвиђено је и да дио средстава прикупљених новим Законом о играма на срећу буде преусмјерен за пронаталитетну политику у Републици Српској.