БАЊАЛУКА, 30. МАРТА  – Министар трговине и туризма Републике Српске Драгица Ковач истиче да туризам у прва три мјесеца ове године биљежи раст од око шест одсто, а министарство које предводи започело је активности на изради новог закона о трговини, с циљем унапређења ове области.

“Ово је дио активности које смо спровели у првих 100 дана рада новог сазива Владе Српске, што је охрабрујуће. Задовољна сам радом Министарства трговине и туризма, јер све што је планирано у оквиру 100 дана рада је и остварено”, рекла је Ковачева у интервјуу Срни.

Она је нагласила да је циљ доношења новог закона о трговини унапређење трговинске дјелатност, али и услова за обављање трговинских услуга и други елементи трговинске дјелатности у Републици Српској.

Најзначајније активности Министарства, каже она, односиле су се на остварење стратешких циљева дефинисаних документима у трговини и туризму, а које су конкретизоване у првом кварталу ове године.

“Туризам у Републици Српској, у прва три мјесеца ове године, биљежи раст од око шест одсто и очекивања су да ће година бити рекордна по укупном броју туриста, како домаћих, тако и страних. У првих 100 дана мандата настојала сам да сагледам шта су тренутни приоритети којима би требало посветити пажњу и шта је оно у чему Република Српска има велике могућности за даљи развој”, додала је Ковачева.

Према њеном мишљењу, то је бањски туризам, јер су бањски центри сваке године најпосјећеније дестинације у Републици Српској.

“Приликом посјете бањских центара, попут `Врућице` и `Слатине`, који имају заокружену туристичку понуду, увјерила сам се каквим капацитетима располажемо у погледу бањских, здравствених, рехабилитационих и велнес услуга”, каже Ковачева.

Она је оцијенила да је бањско-туристички комплекс “Терме Озрен” у Петрову, који је у фази изградње, значајан пројекат за Републику Српску, јер ће бити запослено око 100 радника.

“Овим ће се, не само проширити туристичка понуда Републике Српске у оквиру бањског туризма, већ омогућити нова радна мјеста и привредни развој локалне заједнице”, рекла је Ковачева.

Министар трговине и туризма напомиње да Српска има потребну инфраструктуру, а да би требало радити на промотивним активностима, посебно, бањских центара.

“Управо је пажња ресорног министарства усмјерена у том правцу, а један од начина свакако је кластер здравственог туризма који је основан с циљем унапређења туристичке понуде Републике Српске. План Министарства за наредни период јесте подизање рада кластера на виши ниво, од чега ће користи имати не само бање, већ и здравствене установе, угоститељски сектор и сви који ће на индиректан начин остварити контакт са туристима”, навела је Ковачева.

Према њеним ријечима, пажња Министарства у протеклих 100 дана била је посвећена и промоцији домаћих производа и гастрономске понуде Републике Српске.

“Конференција о брендирању, коју смо организовали у Дервенти, окупила је велики број привредника који су изразили жељу да предузму активности у брендирању производа. Активности ће бити настављене, јер је циљ да што већи број произвођача у Српској буде информисан о значају брендирања производа”, рекла је Ковачева.

На конференцији посвећеној гастро туризму у Фочи, подсјећа она, разговарано је о значају гастрономског туризма у Републици Српској, важности људских ресурса за његов развој, а представљена је и понуда домаћих произвођача са подручја бањалучке регије, Подриња и Херцеговине.

“У оквиру промоције домаћих производа Министарство је израдило и нови број билтена `Најбоље из Српске` у којем су представљена предузећа која су ребрендирала производе и на неки начин примјер су другима да је могуће унаприједити пословање уколико се посвети пажња стварању бренда. Представљање предузећа путем билтена `Најбоље из Српске` је уједно и допринос Министарства трговине и туризма у промоцији домаћих произвођача”, каже Ковачева.

Међу пројектима који су започети, наводи она, и биће актуелни у наредном периоду свакако је “Виа Динарика: Платформа за развој одрживог туризма и локалног економског раста” у којем је Министарство трговине и туризма партнер.

“Друга фаза пројекта почела је половином марта и трајаће до 2021. године, а обухватиће 26 локалних заједница у Републици Српској. Ријеч је о пројекту који представља платформу за одржив развој и економски напредак на нивоима локалних заједница у Српској”, појашњава Ковачева.

Она је додала да су активности које ће бити спроводђене у области туризма дефинисане Акционим планом за реализацију Програма рада Владе Српске до 2022. године.

“Посебно бих додала да ће Министарство подржати изградњу туристичког рекреационог и излетничког центра на Мајевици у општини Лопаре, који ће допринијети обогаћивању туристичке понуде у овом дијелу Српске, али и развоју локалних заједница, новим радним мјестима и запошљавању становништва”, закључила је Ковачева.