БАЊАЛУКА, 31. МАРТА – Република Српска припрема терен за проширење мреже ауто-путева у укупној дужини од 170 километара, изјавио је директор “Аутопутева Републике Српске” Душан Топић.

Топић је за “Глас Српске” рекао да се одређене активности спроводе на свим странама, чиме ће се Српска, у догледно вријеме, повезати са регионом и ЕУ, од чега може имати само корист.

Он је додао да се већина планова за сада одвија онако како је предвиђено планским документима.

Према наводима “Гласа”, републичке институције спроводе одређене активности на дионицама које треба да крену од границе са Србијом, односно од Бијељине преко Брчког до Вукосавља, те од Бањалуке до Приједора.

Како је раније најављивано, половином ове године могли би бити потписани уговори о финансирању, пројектовању и изградњи ауто-пута од Вукосавља до Раче, што отвара могућност да те дионице буду изграђене до 2025. године, како је и планирано.

Топић је навео да експропријација на потезу од Бијељине до Брчког иде добром динамиком. “Ми спроводимо активности које се односе на финансирање, али немамо још ништа конкретно”, додао је он.

Просторним плановима Српске траса коридора Пет це кроз Републику Српску представљена је као кључна путна транспортна веза од великог економског значаја, а ријеч је о дионици петља Руданка /Костајница/ до петље Јоховац /Товира/, која се надовезује на постојећи ауто-пут Бањалука-Добој те о дионици Руданка-Путниково брдо.

Топић је рекао да је у завршној фази избор извођача радова за дионицу од Костајнице до Путниковог брда, односно такозвана обилазница око Добоја, тако да ускоро почињу радови.

Он је додао да би за за дионицу дугу 35 километра од Јоховца до Вукосавља требало у мају да распишу тендер за избор извођача и надзора, да их до краја године изаберу, те да с прољећа почну радови на терену.

Комплетна траса коридора Пет це кроз Српску је дуга 46,6 километара, а Република Српска за сада има изграђених око 105 километара ауто-пута на дијелу од Бањалуке до Добоја, те од Бањалуке до Градишке.

Топић је истакао и да све иде добро када су у питању радови на мостовима на Сави код Градишке, који се надовезује на ауто-пут Бањалука-Градишка, те новом мосту на Рачи, на дијелу ауто-пута који ће повезивати Бањалуку и Београд.