БИЈЕЉИНА, 6. ФЕБРУАРА – Директор “Ауто-путева Републике Српске” Душан Топић рекао је данас да ће у перспективи код Бијељине постојати два преласка у Србију ауто-путем – један преко Саве у Рачи и други преко Дрине у зони Павловића ћуприје.

Топић је рекао да се посао изградње ауто-пута проширује дијелом ауто-пута до ријеке Саве.

Он и градоначелник Бијељине Мићо Мићић сагласни су да су се стекли услови за финализацију планске документације града Бијељина, на основу иницијативе колега у Србији, да се крене у посао у вези са контактном тачком изградње ауто-пута преко ријеке Саве.

“Познато је да је са стране Србије уговорено пројектовање изградње тог дијела ауто-пута. На нама је да наставимо оно што је започето још 2014. године када смо урадили планску и студијску документацију за дио ауто-пута Брчко-Бијељина до ријеке Дрине”, рекао је Топић након састанка са Мићићем.

Први послови на изградњи, каже Топић, не зависе само од “Ауто-путева Републике Српске” него и од колега из Србије.

“Важно нам је, да иницијатива која је кренула из Србије, не касни, да идемо у корак с њима, прије свега у финализацији планске документације, а онда и у изради студија и пројектне документације, јер је то неопходно да би се кренуло изналажење финансијских средстава, затварање финансијске конструкције и тражење партнера”, рекао је Топић.

Он је подсјетио да још из 2014. године постоје контакти са неким кинеским компанијама, а у међувремену је разрађен веома добар модел финансирања, што путем концесије што путем кредитног аранжмана.

“Вољели бисмо да то буде модел концесије и концесионог уговора, а пред нама је да радимо на томе”, рекао је Топић новинарима и додао да се до половине ове године може доћи до конкретнијих података и да се може ући у озбиљније преговоре са одабраним партнером.

Говорећи о прелиминарној процјени износа изградње ове дионице ауто-пута, он је подсјетио да је 2014. године, када је добијена понуда за дионицу од Брчког до ријеке Дрине дужине 31 километар, груба процјена била око 240 милиона евра.