БАЊАЛУKА, 15. ФЕБРУАРА – Предсједник бањалучког Градског одбора ДЕМОС-а Боран Босанчић рекао је да је ова странка за одобравање средстава ЕУ, али да није за то да “Европска кућа” буде лоцирана у парку “Петар Kочић” у центру Бањалуке.


Босанчић је навео да је један од приједлога ДЕМОС-а да се “Европска кућа” налази у “кући Милановића”, али и да се као потенцијална локација размотри и “оружарница” тврђаве Kастел.

“Та локација треба да се реновира и да ЕУ уложи средства и да ту буде `Европска кућа`. У амбијенталној цјелини овдје гдје је парк `Петар Kочић` треба да доминира управо Kочић и његова борба за права српског народа”, рекао је Босанчић.

Потпредсједник Градског одбора ДЕМОС-а Радмила Kоцић Ћућић рекла је новинарима
испред споменика Петру Kочићу у истоименом парку да та странка јесте за “Европску кућу”, али не у парку који носи име тако славне личности.

Она је истакла да је Kочић симбол народне слободе, права на језик, вјеру, земљу и да је оставио нашем народу универзалне вриједности.

“Нисмо сигурни да ли у овом тренутку `Европска кућа` може да промовише те вриједности и да ли у овим моментима када имамо поново `суданију` на дјелу, када нам се поново дешава да због закона који је прогласио нелегални страни намјесник имамо суђење нашем легално изабраном предсједнику, можемо говорити о истом аршинима и поштовању различитости које се у `Евопској кући` промовишу”, истакла је Ћућићева.