БАЊАЛУКА, 15. МАРТА – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да је егзодус сарајевских Срба огромна жртва узидана у темеље Републике Српске и најпотреснија прича о страдању, жртви и етничком чишћењу једног народа.

“Оно што није успјело окупаторима у Првом свјетском рату и свим непријатељима у Другом свјетском рату, догодило се у овом посљедњем грађанском рату”, истакао је Чубриловић, додајући да је од 157.000 Срба, колико их је у Сарајеву живјело према попису 1991. године, остало њих само 13.300, према попису из 2003.

Према његовим ријечима, сарајевски Срби данас су расути широм Републике Српске и Србије, али и Европе, Америке и Аустралије, док их у њиховом родном граду и данас зову “агресорима”.

“То је јединствен примјер да се систематски, упорно и на лажима, од жртве покушава направити злочинац”, напоменуо је Чубриловић.

Он је подсјетио да је, не желећи да живе под туђом влашћу, више од 100.000 сарајевских Срба, након потписивања Дејтонског мировног споразума, напустило своје одбрањене домове и имања на Илиџи, Грбавици, Илијашу, Хаџићима и Вогошћи, а да је више десетина хиљада њих од 1992. године успјело да побјегне из дијелова града које је контролисала такозвана Армија БиХ.

Чубриловић је истакао да је данас тужно проћи Илиџом, Рајловцем и другим дијеловима града и видјети да Срба нема у насељима која су вијековима настањивали, да они који су преживјели и тортуру током “турског вакта”, у посљедњем рату нису успјели да остану на својој дједовини.

“Људи који су послије толико жртава и јуначке борбе опстали на својим огњиштима били су присиљени да, због неповјерења у власт која долази, напусте своје домове. Била је то огромна жртва за одбрану Републике Српске овјерене мапама у Дејтону”, истакао је Чубриловић.

Он је рекао да је судбина сарајевских Срба најтужнија прича уткана у историју Републике Српске, наводи се у саопштењу из Народне скупштине Републике Српске.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске присуствоваће сутра на Сокоцу обиљежавању годишњице егзодуса сарајевских Срба.

Чубриловић ће у 12.00 часова присуствоваће помену погинулим борцима и полагању вијенаца на војничком гробљу “Мали Зејтинлик” на Сокоцу, а потом у 13.00 часова парастосу погинулим борцима у манастиру Светог Георгија на Равној Романији.

Током егзодуса, који је почео у децембру 1995. године, а завршен у марту 1996. године, на Војничко гробље “Мали Зејтинлик” на Сокоцу пренесени су посмртни остаци више десетина хиљада бораца Војске Републике Српске, који су прије Дејтонског споразума били сахрањени на сарајевским гробљима.