БАЊАЛУKА, 05. фебруара – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић упутио је телеграм најдубљег саучешћа, поводом упокојења умировљеног епископа захумско-херцеговачког и приморског Атанасија, епископу Димитрију, монаштву, свештенству и вјерном српском православном народу Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

“Велики је и ненадокнадив губитак за све нас одлазак епископа, који је послије више деценија комунистичке власти успио да Херцеговину, епископију Светога Саве и родну земљу Василија Острошког, својим пастирским трудољубљем, врати вјери православној, који је обновио и саградио на десетине храмова, епископу који је својим високо моралним начелима предано служио и Богу и народу и био један од наших водећих теолога. Познато је да је владика Атанасије велику пажњу и љубав поклањао дјеци. Увјерени смо да ће одрастање уз епископа Атанасија остати немјерљиво богатство уписано у срцима моногобројне ђеце из цијеле Херцеговине”, навео је Чубриловић у телеграму.

Он је додао да се епископ Атанасије Господу представио након борбе са болешћу са којом се бори цијели свијет и због које су бројне породице остале без својих најмилијих, те да је отишао само неколико мјесеци послије свог најбољег пријатеља и сабрата митрополита Амфилохија са којим је одрастао, школовао се, служио и монаховао, саопштено је из Народне скупштине.

“Одлазак ове двојице духовника велики је и ненадокнадив губитак за све нас, за сав вјерујући српски православни народ и за Српску православну цркву. Од нашег епископа Атанасија најпримјереније је опростити се ријечима којима се он, недавно, опростио од свог сабрата митрополита Амфилохија: ‘Нека му је благословен пут којим иде, и душа и тијело, и захвалност. Радујмо се васкрсењу, он је свједок васкрсења'”, написао је предсједник Народне скупштине у телеграму саучешћа.