ТЕСЛИЋ, 8. фебруар – Општински и градски одбори Демократског савеза (ДЕМОС), у координацији са регионалним одборима, треба да утврде приједлоге програма активности у вези са наступом странке у њиховим локалним заједницама, укључујући и могуће коалиције, а коначну одлуку о томе донијеће Предсједништво ДЕМОС-а у сарадњи са надлежним регионалним одбором, закључено је на сједници Главног одбора странке.

Преговори о могућим коалицијама или неким другим формама заједничког наступа, могу се водити само у координацији са Kолегијумом и Предсједништвом ДЕМОС-а, те предсједником надлежног регионалног одбора, а коначну одлуку донијеће Kолегијум и Предсједништва ДЕМОС-а.

Главни одбор је на данашњој сједници, која је одржана у Бањи Врућици, потврдио подршку ДЕМОС-а владајућој већини у Народној скупштини Републике Српске и раду Владе Републике Српске, те позитивно оцијенио мјере популационе политике које су покренуле и почеле да проводе институције власти Републике Српске (Влада, предсједник Републике Српске, Савјет за демографску политику) и с тим циљем тражи још интензивнију активност свих релевантних друштвених и политичких фактора.

На сједници Главног одбора наглашено је да ДЕМОС подржава и рад новоизабраног Савјета министара и већину у Представничком и Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, без обзира што у њима нема својих представника.

Главни одбор ове странке подржао је представнике ДЕМОС-а у органима извршне власти на локалном и републичком нивоу, у јавним предузећима и јавним установама и тражи да наставе одговорно обављање функција и задужења која су им повјерена, очекујући да у свом професионалном дјеловању узимају у обзир и програмске принципе ДЕМОС-а.

ДЕМОС даје и јавну подршку настојањима надлежних тијела Српске православне цркве да се неспоразуми изазвани доношењем Закона о слободи вјероисповијести и увјерења и правном положају вјерских заједница у Црној Гори ријеше мирним путем, без било какве дискриминације по основи националне, вјерске и/или других припадности у тој држави.