БАЊА ЛУКА, 25. октобра – Сада када Република Српска има реалан проблем због наметних закона, уз својеврсни окидач у виду тзв. Инцковог закона принуђени смо да нешто предузмемо, али све што се ради остаје у оквиру Дејтонског споразума, међународног акта који међународна заједница не поштује, изјавио је предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић.

Чубриловић је рекао да Република Српска повлачи изнуђене потезе, а то актуелни сазив чини сличним првом, јер и ти посланици су били принуђени да дјелују тако како су дјеловали што је за најважнију посљедицу имало како оснивање Скупштине тако и саме Републике Српске.

“Све што радимо је изнуђено јер се налазимо у ситуацији у које су нас довеле разне интервенције, што ОХР-а, што Уставног суда уз невиђен притисак дијела међународне заједнице”, рекао је Чубриловић за “Глас Српске”.

На улогу првог сазива парламента каже да је ту било и визионарства, али и изнуђених потеза, као и да је “изнуђено” кључна ријеч која повезује први и актуелни сазив.

“Међународна заједница нас доводи у ситуацију да вучемо изнуђене потезе”, појаснио је Чубриловић.

Он је указао на парадокс – Српска у мањој мјери не поштује одлуке Уставног суда БиХ у односу на Федерацију БиХ /ФБиХ/ а нигђе се не чују ријечи осуде на рачун власти тог ентитета, гдје се не поштује ни, како је истакао, конститутивност народа.

А сада, када Република Српска има реалан проблем због наметнутих закона и принуђена је да нешто предузме, Чубриловић каже да долазе на мету критика јер поштују Устав и законе.

“Није ово никакав нови почетак нити крај, већ дјеловање и борба за позицију унутар БиХ. То није мимо Дејтона. Српска има право на агенцију за лијекове. Не споримо право ФБиХ да регулише ту област, али ми смо били принуђени да ријешимо питање набавке кисеоника за наше здравствене установе”, поновио је Чубриловић.

Он је додао да је на сцени покушај повратка функционалног система јер, како је навео, има наговјештај да ће у парламент доћи приједлози одређених закона у вези са враћањем надлежности које су преносом на ниво БиХ практично изгубиле функционалност.

Чубриловић је појаснио да повлачење сагласности на формирање Оружаних снага БиХ не значи оснивање војске.

“Можда предлагачи закона то другачије виде, али ја говорим из свог угла”, додао је он, који вјерује и да Српска, односно ресорно министарство има свој план и за причу о обавјештајној служби.

Kада је ријеч о ВСТС-у, Чубриловић каже да Српска никада није укинула свој, он само није у функцији, а на наводе из Сарајева који све то називају “државним ударом”, одговара да је то њихова прича, да они желе хаос у којем одлично функционишу.

На питање да ли Српска има подршку са стране за враћање надлежности, предсједник парламента је одговорио да има одређену врсту подршке, као и да овђе не види разлог да Устав не буде примјењиван, те поручио да о томе не треба нико да брине.

“Више је забрињавајућа реторика екстремиста, бошњачких политичара, европарламентараца…”, рекао је Чубриловић и додао како су га стране дипломате, које долазе са Запада, питале да ли доносе одлуку о раздруживању, а одговор је био да “нико о томе није говорио, то је ноторна неистина”.

Он је нагласио како пријетње и санкције не доводе до бољих рјешења, већ остављају државну заједницу у већем хаосу, те навео и како би била тешко спроводива одлука ако би га, хипотетички, смијенио Kристијан Шмит кога не признаје Српска.

“Бојим се да неки странци живе у деведестим, исто као и дио бошњачке елите. Симптоматично је да политички представници Бошњака причају исто као и представници опозиције у Републици Српској. То не може бити случајно”, рекао је Чубриловић.

На питање под којим би условима Српска одустала од приче о враћању надлежности, да ли је то повлачење “Инцковог закона”, Чубриловић је одговорио да је очигледно да нико не жели да говори о повлачењу тог закона, али да би прије свега морало бити ријешено питање ОХР-а, да Шмит дође у позицијју да буде прихваћен па да онда он повуче тај закон.