БАЊА ЛУКА, 06. фебруар – Мјештани насеља Kола и Рекавице све чешће се жале на недовољан број аутобуских линија, које су посебно у вечерњем термину ријетке. Kако кажу мјештани, један од примјера је вечерња линија, јер послије линије у 19:25 часова нема ниједног поласка из града до 22:20 часова, па су путници који раде до 20 часова принуђени да чекају аутобус по сат и по времена.

Слуха за овај проблем има одборник у Скупштини града Боран Босанчић који каже да ће у наредном периоду предати иницијативу градском парламенту да овај проблем ријеши.

“Моја намјера је да подстакнем надлежне да повећају број аутобуских линија на релацијама које имају доста путника. На примјер, линија која иде до насеља Kола има довољан број путника и мислим да се треба узети у разматрање да се уведу експерименталне линије на сваких пола сата, како би се видјело да ли постоји оправданост за чешће линије”, сматра Босанчић.

Додаје да, ако не би било тако да се покаже оправданост за линије на сваких пола сата, превозник свакако мора да повећа број полазака, јер број тренутних линија на тој релацији није довољан, посебно на цијену карте.

“Вјерујем да ће у наредном периоду бити довољно простора да се нађу одређена средства за субвенционисање аутобуских карата како би се генерално смањила цијена карата, а повећао број линија. На тај начин би јавни превоз био исплативији. Тренутно су цијене карата високе за број линија, посебно када је у питању приградски превоз, али и градских”, објаснио је Босанчић.

Према његовим ријечима, један од разлога великих гужви у граду јесте висока цијена мјесечних карата и нередовне аутобуске линије.

“Градска управа показује велико разумијевање за ове проблеме, тако да нам остаје да и превозници схвате потребу грађана и да, се дође до заједничког рјешења”, каже Босанчић.

Он додаје да је проблем што линија која иде до Kола, не иде до Самара у 22:20 часова, а овај проблем је и сам недавно на акутелном часу Скупштине града представио преко одборничког питања.

“Јер, неколико путника тако касно пјешачи по пет километара, што представља и питање безбједности грађана”, сматра Босанчић.