НОВИ САД, 09. јула – Након недавно потписаног споразума о сарадњи у Бањој Луци, директор Развојне агенције Републике Српске Маринко Ђукић са сарадницима борави у Новом Саду гдје са представницима Развојне агенције Војводине разговара о конкретним заједничким активностима у наредном периоду.

Делегацију обје агенције најприје је примио генерални секретар Скупштине АП Војводине Никола Бањац који је изразио задовољство чињеницом да су институционалне везе између АП Војводине и Републике Српске све снажније, посебно након што су парламенти двије регије створили правне оквире за повезивање људи и привреде у циљу даљег развоја.

„Споразум који су потписали Развојна агенција Војводине и Развојна агенција Републике Српске може да послужи као добар примјер и другим институцијама које желе да јачају своје капацитете и кроз сарадњу остварују добре резултате. Скупштина АП Војводине ће својим ресурсима, а у оквиру првних могућности, увијек стајати на располагању свим институцијама које желе да на овакав начин траже потенцијалне партнере“, истакао је Бањац.

Директор Развојене агенције Републике Српске Маринко Ђукић изразио је задовољство због остварене сарадње са Развојном агенцијом Војводине, нагласивши да су већ у плану заједнички наступи на сајмовима на којима би се промовисали инвестициони потенцијали. Он је нагласио да од партнера из Развојне агенције Војводине и Развојне агенције Србије може много тога да се научи с обзиром на велики привредни раст који је Србија остварила у првих шест мјесеци ове године.

Осврћући се на заинтересованост Републике Српске за инвеститоре из Србије, директор Развојне агенције Војводине Никола Жежељ истакао је да је све више домаћих компанија које имају потребу за проширењем производних и других капацитета, те да би било природно да своје пословање проширују на територији Републике Српске.

Он је додао и да ће сада, када је у току обнова саобраћајне инфраструктуре ка Српској, овај процес бити много лакши и једноставнији. Развојна агенција Војводине и Развојна агенција Републике Српске потписале су прије два мјесеца у Бањој Луци Споразум о сарадњи којим су дефинисане могућности даље сарадње двије институције на пољу привлачења и реализације инвестиција, стварања нових радних мјеста, подршке малим и средњим предузећима и другим питањима од заједничког интереса.