ЛАКТАШИ, 2. априла – Породица Демократског савеза ДЕМОС 26. фебруара 2019. године постала је богатија за још једног члана – Општинску организацију ДЕМОС Лакташи. Иза свега стоји група младих ентузијаста, остварених на породичном и пословном плану, без дана стажа у политици, који су одлучили да у Лакташима започну једну нову причу, базирану на принципијелности и поштовању договора и саговорника.

За предсједника ОО ДЕМОС Лакташи изабран је др Милош Кос, до сада непознато име у политичким круговима Републике Српске, што, по сопственом признању, сматра својом предношћу.

Др Кос је рођен 1982. године, основну школу завршио у родним Лакташима, средњу Медицинску у Бањој Луци, а школовање је наставио на Медицинском факултету, одсјек Стоматологија. Тренутно је на постдипломским студијама за звање магистра медицинских наука. Запослен је у фармацеутској компанији „Ели Лиллy БиХ“, на линији инсулина за Републику Српску. Прије тога, девет година је радио у „Босналијеку“. Ожењен је и отац двоје дјеце.

На питање откуд у политици, др Кос објашњава да та одлука није донесена преко ноћи и исхитрено, већ да јој је претходило дуго размишљање и анализирање постојећег стања и начина на који се ствари могу поправити и унаприједити, не само у Лакташима, већ и у цијелој Републици Српској.

-У нашој земљи све је везано за политику. С друге стране, сматрам да је дошло вријеме да у политици дође до одређених освјежења. Исто тако, за себе сматрам да сам довољно сазрео, као човјек и по радном и животном искуству, те мислим да сам способан да се ухватим у коштац са проблемима које ово друштво и наша локална заједница, недвосмислено, имају. Када сам све то сагледао, донио сам одлуку да своје слободно вријеме посветим управо томе, политичком раду и покушају да од Републике Српске и наше локалне заједнице, направимо што боље мјесто за живот будућих генерација – одлучан је др Кос.

• Одлучили сте да се придружите Демократском савезу ДЕМОС, новој политичкој причи у Републици Српској. Зашто?

Др Кос: ДЕМОС се наметнуо сам од себе. Ријеч је о странци, која заговара принципијелност и поштовање договора. Морате признати да су ти принципи, нажалост, ријетка појава на нашој политичој сцени. То су моји основни мотиви, којима сам се водио, када сам одлучио да приступим ДЕМОС-у. Мислим да је ДЕМОС странка, у којој сваки појединац може да дође до изражаја, са својим идејама, енергијом и знањем. Сматрам исто тако да је вријеме за нове људе и нове идеје, а с обзиром да имам чисту и личну и породичну биографију, мишљења сам да могу бити интересантан јавности, али и самој странци. Примјетио сам да странка, посебно предсједник Недељко Чубриловић, доста пажње посвећују младим људима, са новим идејама, који имају релативно мало година, али су доста тога направили, односно одшколовали се, стекли породицу, стекли одређено знање и умијеће у области у којој раде.

• У Лакташима је ДЕМОС нова прича, нова странка. До локалних избора остало је мање од двије године. Да ли већ сада можемо назрети позицију ДЕМОС-а послије локалних избора 2020. године, на подручју општине Лакташи?

Др Кос: Мишљења сам да имамо много простора за дјеловање у нашој локалној заједници. Свјесни смо чињенице да је неприкосновени лидер у Лакташима СНСД, партија која води ову локалну заједницу од 1996. године, али смо убјеђени да у Лакташима, осим СНСД, нема неке друге јаке политичке приче и политичких идеја, које би биле интересантне грађанима Лакташа. Све су то већ мање-више испричане политичке приче, све су то већ виђени људи и ликови, који су, грубо речено, већ истрошени и то народ препознаје. Што се тиче будуће позиције ДЕМОС-а, бићу врло кратак и јасан – послије СНСД, друга политичка снага на подручју општине Лакташи биће наша странка. То није само моја жеља, већ озбиљна намјера свих нас, окупљених око ДЕМОС-а да својим знањем и радом на терену себе позиционирамо тако високо. Већ смо имали значајан и позитиван одговор обичних грађана, реакције на саму појаву ДЕМОС-а у Лакташима су веома позитивне и то нас већ соколи и даје снагу да наставимо даље.

• Та подршка се могла видјети и на самој Оснивачкој скупштини ОО ДЕМОС Лакташи…

Др Кос: Управо тако. Оснивачка скупштина је можда и најбољи показатељ односа грађана Лакташа према нашој причи и идеји. Онакав скуп у Лакташима, без лажне скромности, могу да каже да је можда могао да организује само СНСД. Људи нам се послије тога свакодневно јављају, интересују се за поступак учлањења, занима их шта и како даље. Све то говори у прилог чињеници да радимо нешто добро. Народу је доста старих прича, доста им је виђених ликова. Мислим да су управо чекали ово, нову странку и нове људе, али са препознатљивим идејама и ставовима.

• Значи, предстоји рад на терену?

Др Кос: Тачно. Ми ћемо настојати да странку позиционирамо неуморним радом на терену. Од сваког члана и симпатизера очекујемо информације о стању у његовој мјесној заједници, селу, насељу како би створили слику о животу обичног грађанина и како би у том правцу дефинисали наше даље кораке и потезе. Нећемо се служити триковима, нећемо варати и нећемо давати нереална обећања. Базираћемо се на реалним стварима. Управо због тога мислим да ћемо бити друга политичка снага у Лакташима, која ће уз владајући СНСД одлучивати о будућности наше локалне заједнице.

• Кажете да су реакције људи, посебно послије Оснивачке скуштине, изузетно позитивне. Очекујете ли нагли пораст броја чланства?

Др Кос: С поносом морам рећи да смо од неких 15 људи, који су покренули причу о оснивању ОО ДЕМОС Лакташи, за неких двадесетак дана већ дошли до стотињак чланова, а људи нам се непрестано јављају и интересују на који начин могу да се учлане. У наредном периоду се ради на ширењу инфраструктуре. Морам рећи да ми нећемо робовати бројкама нити ћемо се оптерећивати масовним учлањењем. Циљ нам је да имамо једну стабилну и јаку базу, али сам убјеђен да ћемо по броју чланства сигурно доћи на друго мјесто у Лакташима. Нама је посебно важна чињеница да ДЕМОС као своју опцију препознају људи свих профила, што се тиче образовног, материјалног, економског и сваког другог статуса. Та шароликост нам гарантује добар резултат на изборма.

• Да ли међу потенцијалним новим члановима има оних, из других странака? С обзиром на муњевит успјех ДЕМОС-а на нивоу Републике, за очекивати је да и на локалном нивоу дође до одређених прелазака?

Др Кос: Да будем искрен, непосредно пред формирање ОО ДЕМОС Лакташи, било је одређених контаката са људима из неколико других политичких странака, које је интересовало на који начин и под којим условима би могли да наставе свој политички рад, под заставом ДЕМОС. Не желим овом приликом да именујем ни њих ни њихове политичке опције, јер сматрам да то не би било у реду, с обзиром да на крају нисмо постигли конкретан договор. А до договора нисмо дошли из простог разлога – нисмо хтјели да пристанемо на притиске, уцјене нити труле компромисе, ни по коју цијену. Намјера нам је била да видимо да ли је неко од њих заиста заинтересован да пређе у ДЕМОС само зато што политичка опција, којој тренутно припадају, не може да им обезбједи да испуне обећано бирачима. Да је то био разлог, широм би отворили врата странке таквим људима. Међутим, нисмо хтјели да пристанемо да рјешавање личних позиција или жеља, па смо закључили да идемо у оснивање странке без таквих људи, јер би било какав аранжман са таквима, у старту, био контрапродуктиван за нас. ДЕМОС нема намјеру никог да удомљава, само зато да би имао одборника. Одлучили смо се да идемо својим правцем, као нова политичка снага, са новим људима, новим идејама и да као такви сами дођемо до својих одборника у изборном циклусу 2020. године. Мислим да смо донијели исправну одлуку.

Пуном паром напријед

Др Милош Кос с поносом истиче чињеницу да је ОО ДЕМОС Лакташи привео крају све активности око конституисања организације, за нешто мање од мјесец дана од оснивачке скупштине.

-Недавно смо имали прву радну, конститутивну сједницу ОО ДЕМОС Лакташи, на којој смо изабрали замјеника предсједника и потпредсједника странке, а члановима ОО је дат задатак да до средине априла оснују Организацију младих и Организацију жена, као и мјесне одборе на подручју општине. Нема сумње да ће тај задатак бити испуњен у предвиђеном року – закључио је др Кос.

Д.М.