БАЊА ЛУКА, 5. јануара – Дан Републике је важан датум у нашој историји, и како год га ко тумачио или гледао, то је датум који ће остати забиљежен као један од најважнијих датума за стварање Републике Српске, каже Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске.

“Ми не споримо другима да обиљежавају своје важне датуме. Мислим да је коректно очекивати да нико не спори нама да обиљежавамо своје празнике и датуме из своје историје”, рекао је Чубриловић у интервјуу за “Независне”.

НН: Пуно је било напада, политичког оспоравања прославе Дана Републике током протеклог периода. Каква су Ваша очекивања овог пута?

ЧУБРИЛОВИЋ: Очекујем да Дан Републике – 9. јануар прославимо свечано и да се смире тензије које су биле присутне током протеклог периода. Тензије никоме не требају. Мислимо да је коректно да се поштују наши празници који никог не вријеђају. Ово јесте важан датум у нашој историји, и како год га ко тумачио или гледао, то је датум који ће остати забиљежен као један од најважнијих датума за стварање Републике Српске. На основу тог датума РС постоји већ четврт вијека и желим и очекујем да тај дан прославимо свечано и пошаљемо позитивне поруке.

НН: Да ли Ви мислите да је уопште могуће у овој земљи направити договор да сви једни другима поштујемо празнике?

ЧУБРИЛОВИЋ: Ми не споримо другима да обиљежавају своје важне датуме. Мислим да је коректно очекивати да нико не спори нама да обиљежавамо своје празнике и датуме из своје историје. Да ли је могуће доћи до заједничких датума с обзиром на историју и све што оптерећује наше односе, барем у догледно вријеме, тешко је очекивати. Поготово, кад имамо ситуацију да се највише тензија види међу људима који би требало да воде ову земљу. Међутим, то не смије бити изговор. Ми морамо изнаћи снаге да покушавамо, да радимо на томе и донијети законе који ће регулисати празнике који су заједнички на нивоу БиХ јер такав закон не постоји. Морамо тражити заједничка рјешења. Ја томе не видим алтернативу.

НН: Почела је нова 2019. година. Шта је, по Вашем мишљењу, обиљежило протеклу годину?

ЧУБРИЛОВИЋ: Несумњиво, 2018. година обиљежена је изборима на свим нивоима у БиХ. Све друго на неки начин било је обиљежено или предизборном кампањом или постизборним временом. Свакако, позитивна ствар је што се РС, уз све изазове и проблеме, ипак показала као стабилнији дио БиХ. Сама чињеница да смо успјели да формирамо све нивое власти говори у прилог томе. Нажалост, у остатку БиХ то још није ни на видику. Из свега што нам се десило у 2018. треба да извучемо поуке. Морамо се престати бавити прошлошћу, морамо се окренути економији, развоју, будућности. Сви људи, сви народи на овом просторима то заслужују.

НН: Колико ћемо чекати на успостављање власти на нивоу БиХ?

ЧУБРИЛОВИЋ: Република Српска је спремна, сад чекамо другу страну. Очекујемо компромисна рјешења, очекујемо да се уваже изборни резултати и односи који постоје међу странкама које су добиле повјерење на изборима. Мислим да је очигледно да главни фактор неизвјесности у формирању тих органа долази из ФБиХ. Тамо имате побједничку странку коју су елиминисали с многих нивоа власти, а опет без те странке је немогуће формирати власт на нивоу БиХ. Онда имате представника једног народа којег већина тог народа не признаје као свог. Имате на сцени политичке опције које не могу да се сложе ни о најелементарнијим стварима.

НН: Осим овог што сте сад рекли, имамо проблем Акционог плана за НАТО и повезивање с избором Зорана Тегелтије као будућег предсједавајућег Савјета министара. Како ово ријешити?

ЧУБРИЛОВИЋ: Важно је нагласити да је МАП процес који не значи аутоматско чланство у НАТО. Народна скупштина РС је својом резолуцијом, која, уосталом, изражава јасан став већине грађана РС, изабрала пут неутралности, а на крају крајева, о тако крупној одлуци треба да се изјасни народ на референдуму. Али исто тако, не треба ствари закивати. Ово је процес који ће трајати дуго. Ми одлуку о чланству нећемо ни доносити можда ни за десетак година. Треба усвајати стандарде, али уз напомену да треба поштовати и институције РС.

НН: Да ли то значи да Тегелтија неће ускоро у фотељу предсједавајућег?

ЧУБРИЛОВИЋ: Неће ако неком није у интересу да се институције конституишу што прије, и ако неком није у интересу да се почне радити нешто за добробит грађана. Ако се то не деси, како ће грађани стећи сигурност у институције ове земље? Онда ћемо се очигледно наћи у још већим проблемима.

Прича са ДНС-ом завршена

НН: Формирате нову странку, да ли је прича са ДНС-ом дефинитивно завршена?

ЧУБРИЛОВИЋ: Да. Ми смо из ДНС-а искључени, а не као што је то било спомињано, да смо ми иступили из ДНС-а. Ми смо били принуђени на овај корак. Мислимо да нисмо направили грешку формирајући ДЕМОС. То је нова политичка опција. Формирање органа странке је завршено, а сад идемо на формирање у локалним заједницама. У четвртак смо имали оснивачку сједницу Скупштине Градског одбора у Бијељини и засад све иде онако како смо се надали.

НН: У односу на ДНС, по чему ћете се разликовати у програмском смислу?

ЧУБРИЛОВИЋ: Ви знате да су програми већине странака слични, дакле у програмском смислу нема ту ништа револуционарно. Ми смо странка десног центра, национално смо освијешћени, али спремни на компромисна рјешења. Желимо укључити грађане што непосредније у наш рад. Фокусираћемо се на рјешења, на економију, на реални сектор. То ће бити окосница наше политике.

Родитељи морају сазнати истину о смрти сина Давида

НН: Протеклу годину сигурно је обиљежила “Правда за Давида” и све што се дешавало у вези с предметом “Драгичевић”. Шта је, по Вашем мишљењу, рјешење?

ЧУБРИЛОВИЋ: Ја да имам рјешење, ја бих га радо вама сада овдје изнио. Увјерен сам да је свима стало да се тај случај ријеши на начин да породица добије правду, а јавност повјерење у институције.

Осим губитка младог живота, дошло је и до велике подјеле у самом друштву и стварања међусобног неповјерења међу људима, посебно овдје у Бањалуци. Волио бих да медији препознају своју одговорност и спусте тензије, а бојим се да је дошло и до догађаја који су избацили из првог плана рјешење предмета и пренијело га на терен политичке борбе.

Апелујем да сви допринесу да се ријеши овај предмет, а не да се доприноси боли породице. Јачање повјерења у институције је нешто што треба овом народу. Приоритет је да родитељи сазнају истину о смрти овог младића, а онда, наравно, и цијела јавност.