БАЊА ЛУКА, 28. октобра – На предстојећим изборима у Бањалуци, према истраживању које је представио Демократски савез (ДЕМОС), највише гласова освојиће СНСД, и то 36,2 одсто, затим ПДП 19,6 одсто, СДС 6,5 одсто и ДЕМОС 6,3 одсто.

Према овом истраживању које је спроведено од 9. до 16. октобра на 800 пунољетних грађана, ДНС би добио повјерење 2,6 одсто бирача, СПС “Будућност Српске” 2,5 одсто, а Уједињена Српска 1,3 одсто.

НДП би имао 0,7 одсто, по 0,5 одсто Прва СДС и Покрет правде, Слободна странка Српске 0,4 одсто, по 0,3 одсто ХДЗ БиХ и Социјалистичка партија, те по 0,1 одсто СДП, СДА-СББ листа за Бањалуку и Народни покрет Бањалука, резултати су истраживања.

Генерални секретар ДЕМОС-а Боран Босанчић рекао је на конференцији за новинаре у Бањалуци да након искључења неодлучних, негласача, оних који су одбили да се изјасне по питању политичке опредијељености и навели да неће подржати ниједну опцију, те прерасподјеле података на 100 одсто, СНСД је добио повјерење 46,4 одсто испитаника, ПДП 25,1, СДС 8,4 одсто и ДЕМОС осам одсто.

Kада је ријеч о градоначелнику, навео је Босанчић, према овој анкети, кандидат СНСД-а за градоначелника Бањалуке Игор Радојичић има подршку 54 одсто суграђана, док би кандидат ПДП-а Драшко Станивуковић освојио 32,6 одсто гласова.

Након искључења неодлучних, негласача, оних који одбијају да одговоре и који не би гласали ни за једног кандидата за градоначелника Бањалуке, те прерасподјеле података на 100 одсто подршке кандидатима, Радојичића би изабрало 62 одсто испитаника, а Станивуковића њих 38 одсто.

“Радује нас да ДЕМОС, као странка која први пут излази на изборе, има одређену шансу, од укупног броја анкетираних 12,7 одсто није довољно упознато о дјеловању ове странке, а `не знам да постоји` одговорило је 16,9 одсто анкетираних”, рекао је Босанчић, који је и шеф Главног изборног штаба ДЕМОС-а.

Он је навео да је истраживање за потребе ДЕМОС-а обавила новосадска агенција “Нинамедија”, једна од ријетких која је погодила резултате недавних избора у Црној Гори.

Босанчић је на конференцији представио кандидате ДЕМОС-а за одборнике Скупштине града Бањалука Санелу Икановић, Свјетлану Чубриловић и Стеву Дрљачу.