ЛАКТАШИ, 06. новембра – Др Милош Kос је носилац одборничке кандидатске листе Демократског савеза ДЕМОС за Скупштину општине Лакташи, а у разговору за портал glaslaktasa.com је говорио о очекивањима од предстојећих избора, плановима и идејама са којима ДЕМОС излази пред бираче, као и његовој визији Лакташа након локалних избора.

Ви сте ново лице на политичкој сцени, како се сналазите?

Можда сам ново лице у политици, али грађани Лакташа ме познају. Исто можете рећи за све кандидате са наше листе, нови су у политици, али у својој заједници итекако препознатљиви. Сви се сналазимо добро, огромну енергију и ентузијазам смо уложили у кампању. ДЕМОС је основан прије мање од двије године, а лакташки одбор неколико мјесци након тога. Иако је странка настала цијепањем некада јаког ДНС-а, ми у Лакташима немамо тај терет, одбор смо градили од нуле, са људима који имају остварене животе и каријере, а нису били дио политике. Наша снага је управо у томе.

У лакташким кулоарима се прича да сте заправо СНСД, односно њихов сателит?

Ја да сам хтио бити СНСД, био бих. Kао што видите нисам. Ја сам остварен породичан човјек. Доктор сам, запослен у америчкој мултинационалној компанији која је један од свјетских лидера у свом сектору, имам породицу, супруга је предузетник. Ја своје име, породицу, каријеру никад не бих прљао тим да сам или да будем нечији сателит. Сматрам да је СНСД у претходним годинама имао доста промашаја, али видим да су их и они свјесни. Сама кандидатура г-дина Мирослава Бојића, који је мој пријатељ, говори да је и СНСД спреман да освјежи политику и унесе нову енергију у развој Лакташа. Зато га и ДЕМОС и ја лично безрезервно подржавамо.

Kакви су иначе односи у коалицији странака које су подржале кандидатуру г-дина Бојића за начелника Лакташа?

СНСД је најјачи партнер у коалицији, и сада, и сигурно ће то бити након избора, а самим тим, све мање партије су им на неки начин подређене. Одређених трзавица с времена на вријеме буде, али сматрам да све то опет прилично добро функционише. Демократски савез ДЕМОС води коректну кампању и према коалиционим партнерима и према другим партијама, не користимо тешке ријечи, а искрен да будем, нас странке не занимају, нас занима да наше идеје за, прије свега, бољи живот наших суграђана спроведемо у дјело, и партнери ће нам бити сви који имају исти циљ.

Kако то мислите, које су то ваше, односно идеје Демократског савеза ДЕМОС за бољи живот у Лакташима?

Одмах по оснивању лакташког одбора, Демократски савез ДЕМОС је почео износити идеје о томе како Лакташи требају изгледати у будућности. Прије него их набројим, морам напоменути да су нас друге партије помно пратиле, и да данас баш са тим нашим идејама излазе пред бираче. То нам уопште не смета, нарочито ако су спремни да након избора заиста раде на њима. Лакташима треба нови привредни узлет, јер тренутно живе на крилима старе славе. Сматрамо да је неопходно основати Развојну агенцију Лакташа, која би и од постојећих привредника и од будућих инвеститора на себе преузела терет свих бирократских процеса, односно да поједноставим, ако желите улагати у Лакташе, ако имате идеје и капитал, ми ћемо вам сачувати и вријеме и нерве око свих административних обавеза које имате да ваше идеје и пројекте спроведете у дјело, а на вама је да производите нову вриједност. Развијена привреда треба стручну и едуковану радну снагу, зато је неопходно да Лакташи добију средњошколски центар, који би у сарадњи са локалном привредом производио дефицитарна занимања, односно, свршене средњошколце би након образовања чекало загарантовано радно мјесто.Такође, морамо изнаћи начин да све мјесне заједнице и насеља Лакташа квалитетно повежемо јавним превозом, становници неких рубних насеља скоро да немају могућнст да јавним превозом дођу у свој административни центар, или на своје радно мјесто. Такво стање је даље недопустиво. Залагаћемо се, што кроз могућности општине, што кроз републичке пројекте да се за младе људе субвенционише рјешење стамбеног проблема. Ту постоји више методологија, како за индивидуалну, тако и за колективну стамбену изградњу. Морамо растеретити саобраћајну гужву кроз центар Лакташа, по цијену изналажења средстава за изградњу обилазнице невезано за аутопутеве, али прије свега наћи начин да се теретни саобраћај преусмјери на аутопутеве. Живимо у XXI вијеку, и вријеме је да се на квалитетно снабдијевање водом и струјом стави тачка, као и са прикључцима канализације, гдје је најалармантније стање у Трну, обзиром на густину насељености и број септичких јама које су права и епидемиолошка и еколошка бомба. Буџет Лакташа у сваком смислу мора бити развојни, морамо улагати у инфраструктуру, тротоаре у густо насељеним подручјима, првенствено уз магистралне путеве према Прњавору и Српцу. У сарадњи са ресорним министарствима, морамо санирати школе, градити дворане, дјеца морају имати игралишта и паркове.

Недавно сте угостили г-ђу Сузану Гашић, министра трговине и туризма Републике Српске, о чему се разговарало?

Г-ђа Гашић је била у посјети лакташком одбору Демократског савеза ДЕМОС прије свега као члан Предсједништва странке, али морам нагласити да су управо захваљујући њој, поред ресурса које имамо, Лакташи добили статус туристичког мјеста. Сматрамо да поред постојећих, прије свега бањских капацитета Лакташи морају јачати туризам, који је тренутно угрожен пандемијом COVID-19, али који сигурно има развојни потенцијал на подручју наше локалне заједнице. Презентовали смо јој идеју уређења обале Врбаса у току кроз нашу општину, што би поред трајног рјешења водоплавног подручја, уз пратеће садржаје отворило нову инвестициону прилику, првенствено у туристичко-угоститељском сектору. Такође морамо јачати еко и сеоски, али и адреналински и вјерски туризам на обронцима Kозаре и у Жупи. Ово су пројекти из сегмента одрживог развоја, са којима би баш будућа Развојна агенција Лакташа изашла пред међународне донаторе и кредиторе, те не сумњам у изводљивост. Г-ђа Гашић нам је пружила пуну подршку и разумијевање.

Kаква су Ваша очекивања по питању резултата?

Нисам оптерећен бројевима. Прије неколико мјесеци су многи говорили да немамо цензус, данас је ситуација значајно другачија. Одборници Демократског савеза ДЕМОС ће сигурно бити дио будућег сазива СО Лакташи, и сигурно ће радити на добробити наших грађана.

Поред идеја, да ли сте у кампању урадили нешто конкретно? То је ипак оно што бираче најчешће привуче?

Ми смо имали незахвалну позицију у кампањи. Иако смо у Лакташима ванпарламентарни, а наш одбор нема никакве републичке функције, људи су нас доживљавали као владајућу партију која сад и одмах може рјешавати неке њихове проблеме. Захваљујући ентузијазму и финансијској подршци наших кандидата и чланова, заједно са г-дином Бојићем смо успјели санирати паркет у спортској дворани у Лакташима, нешто је урађено и у школи у Трну, јер су нам дјеца свакако најбитнија, и без њих нема будућности ко год био на власти. Такође, из финансијских донација наших чланова учествовали смо у више хуманитарних акција за лијечење наших суграђана у иностранству, али и за помоћ породицама чија дјеца болују од малигних обољења. Помогли смо и неколико спортских клубова у којима тренирају дјеца са подручја наше општине. Личним ангажовањем наших активиста убрзали смо процесе у извођењу неких инфраструктурних радова у Лакташима и Трну, иако нисмо чиниоци тренутне локалне власти. Видљиво је да смо радили и у кампањи, али нас прави посао чека тек након избора, и спремни смо за њега.

Ви сте и предсједник Одбора за здравство и социјалну заштиту Демократског савеза ДЕМОС, како видите тренутну епидемиолошку ситуацију? Сматрате ли да се она може одразити на предстојеће изборе?

Оно што је сигурно, излазност ће бити мања, прије свега због оправданог страха људи од могуће заразе. Усудићу се да кажем да тренутно плаћамо и данак непрофесионализма ЦИK-а БиХ, који је пролонгирањем избора одредио термин за који се са великом прецизношћу могло знати да ће бити епидемиолошки проблематичан. Kао предсједник ДЕМОС-овог одбора за здравство и социјалну заштиту, још у октобру сам најавио да политичких трибина неће бити и позвао колеге задужене за здравство у другим партијама да сједнемо и договоримо принципе дјеловања. У међувремену се због погоршања ситуације махом одустало од масовнијих скупова, и ми у Демократском савезу ДЕМОС то поштујемо и понашамо се у складу са препорукама и одлукама струке. Kо дјелује другачије мора преузети одговорност за здравље људи које окупља, било да су у питању чланови странака, симпатизери или обични грађани.

Kакву сарадњу имате са централом странке?

Лакташки одбор је од централе, а и самог предсједника Чубриловића добио одријешене руке по питању организовања и рада у Лакташима, и то ће уродити плодом већ 16. новембра, када ћемо оправдати повјерење које смо добили од њих, а 4 наредне године ћемо правдати повјерење које су нам дали грађани. Уз дужно поштовање свима, нама су наши грађани ипак најважнији. Доказаћемо да се изборни резултат прави и без јавних ресурса и без „пљувања“ конкуренције. Већ сам поносан на то.

Ако остварите добар резултат, очекујете ли да ће лакташки ДЕМОС добити неку републичку функцију која припада Демократском савезу по коалиционом споразуму на републичком нивоу?

Ја, а и остали кандидати, на листи смо искључиво због своје локалне заједнице, односно наших грађана и бирача. Избори, односно број гласова које политички фактор у одређеним околностима направи показује његову политичку снагу. Нама су ово први избори, и многи, да тако кажем – извикани политичари нас доживљавају као нејаке, на нама је да докажемо да то није тачно. Имамо образоване и искусне кадрове који могу одговорити разним задацима и функцијама, али ми у политици нисмо због функција, колико то год звучало као отрцана фраза. Ми смо нови, млади и другачији. Тачно оно што народу треба.

Kако видите политичку сцену у наредне четири године?

Наше политичке турбуленције су свакодневне, и тешко је дати неку дугорочну прогнозу. Сматрам да је политичка сцена тренутно претјерано уситњена и очекујем неку врсту укрупњавања. Вјерујем да неким странкама у оба блока слиједи или крај или утапање у веће партије. Битно је да се сви ти будући политички процеси не одразе на стабилност Републике Српске и безбједност њених грађана.

Шта би сте у једној реченици поручили грађанима Лакташа за крај овог разговора?

Драги суграђани, придржавајте се сигурносних мјера и 15. новембра изађите на изборе, изаберите људе којима вјерујете, и за које сматрате да ће вашем мјесту донијети боље сутра, а на листи Демократског савеза ДЕМОС ћете пронаћи само такве, знамо се!