БАЊАЛУКА, 4. ЈАНУАРА  – Директор Развојне агенције Републике Српске /РАРС/ Маринко Ђукић изјавио је да ће РАРС у наредној години наставити развој механизама подршке привреди у складу са новим надлежностима које је Агенција добила измјенама закона.

Ђукић је подсјетио да је у октобру ступио на снагу Закон о измјенама и допунама Закона о развоју малих и средњих предузећа, којим је Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа трансформисана у РАРС, па ће се у дјелокруг рада уводити и нове активности, прије свега оне које се односе на подршку у привлачењу и реализацији улагања, промоцију и унапређење извоза.

“У том послу немамо довољно искуства и биће нам значајна искуства сличних институција у окружењу, прије свега Развојне агенције Србије, са којом имамо одличну сарадњу, а коју смо недавно посјетили и добили мноштво корисних информација”, рекао је Ђукић у интервјуу Срни.

Према његовим ријечима, то је учење од најбољих јер Србија у овом тренутку има највише страних улагања у свијету у односу на број становника и величину територије, а такође је у самом врху по улагањима у стартапове.

“Уз подршку Европске банке за обнову и развој, ангажовали смо и консултанта који ће нам помоћи да успоставимо стандардизован модел за успјешно спровођење процеса пружања подршке у привлачењу и реализацији улагања. Не правимо разлику између домаћих и страних инвеститора. Сви су добродошли”, истакао је Ђукић.

Ради се и на успостављању портала о пословним зонама како би на једном мјесту и онлајн били сви подаци потребни инвеститору.

АКЦЕЛЕРАТОР ПРОГРАМ

Говорећи о активностима из 2019. године, Ђукић је навео Акцелератор програм, суфинансиран од ЕУ, а којим се подржавају почетници у послу, те убрзава развој иновативних пословних идеја и подухвата у Републици Српској.

Он је подсјетио да је тај програм недавно реализован у Билећи у сарадњи са том општином и Агенцијом за развој малих и средњих предузећа Требиња.

“Тада је 18 тимова и појединаца са подручја Херцеговине прошло интензивну обуку, током које су добили знање потребно за пословни успјех, бесплатну савјетодавну подршку ментора са предузетничким искуством и знањем из одређених области, административну и техничку подршку за коришћење средстава из различитих програма финансирања, могућност представљања пословних планова потенцијалним инвеститорима, промоцију и међународно повезивање”, каже Ђукић.

Он је додао да, након Билеће, постоји договор за реализацију новог циклуса акцелератора у Источном Сарајеву и Угљевику, а циљ је да ова врста подршке буде доступна у сваком дијелу Српске.

МИЛИОН ЕВРА ИЗ “ЧЕЛЕНЏ” ФОНДА ЗА 47 ПРИВРЕДНИХ СУБЈЕКАТА

Ђукић је рекао да су крајем октобра додијељени сертификати корисницима из трећег јавног позива за додјелу грант средстава из “Челенџ” фонда, који је успоставила Шведска агенција за међународни развој и сарадњу.

У оквиру овог трећег позива, навео је Ђукић, 47 корисника привредних субјеката из БиХ добиће више од милион евра бесповратних средстава за суфинансирање својих пројеката.

“У оквиру овог пројекта планирано је укупно пет јавних позива. Евалуација пријава на четврти позив је у току, а ускоро би требао бити расписан и пети. Средства из овог фонда намијењена су стартаповима до 10.000 евра и зрелим предузећима до 30.000 евра, с тим да морају обезбиједити и властито учешће од минимално 50 одсто”, рекао је Ђукић.

Он је додао да је, захваљујући овом пројекту, подржано око 150 привредних субјеката у цијелој БиХ, чиме ће се створити могућности за отварање више стотина радних мјеста.

ДРУГА ШАНСА НАКОН НЕУСПЈЕХА ПРИВРЕДНИКА

Ђукић је међу активностима навео и пружање друге шансе предузетницима који су доживјели пословни неуспјех, као и додјелу средства за суфинансирање консултантских услуга предузећима ради јачања конкурентности.

“Почели смо стварати и темељ за континуирану менторинг подршку за мала и средња предузећа захваљујући пројекту Јапанске агенције за међународну сарадњу. Менторинг је услуга којом се идентификују кључни проблеми у предузећу и усмјерава менаџмент у правцу њиховог рјешавања, а све с циљем да се побољша развој предузећа. Већ смо обучили двије групе ментора”, каже Ђукић.

Он је истакао да су предузећа одлично реаговала на менторинг услуге, које ће, након реализације тог пројекта, бити континуирана активност РАРС-а.

Ђукић је подсјетио на редовну обуку за припрему и спровођење пројекта према методологији коју користи већина међународних донатора, а која се реализује широм Српске.

“Првенствено је намијењена локалним развојним агенцијама, локалним самоуправама, али и предузећима, институцијама и свима који желе обезбиједити финансирање донатора за пројекте. До сада смо организовали 17 таквих обука за више од 305 полазника из 43 општине и града Српске”, навео је Ђукић.