БАЊАЛУКА, 23. ЈАНУАРА  – Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа је у посљедње три и по године широм Српске вршила обуке за израду пројеката према међународним донаторима које је прошло више од 200 полазника, а чији су резултат нови пројекти вриједности 1,5 милиона КМ, рекао је директор ове агенције Маринко Ђукић.

Ђукић је новинарима у Бањалуци појаснио да је ријеч о подршци локалним заједницама и локалним развојним агенцијама које су кандидовале полазнике обука.

“Више од 1,5 милион КМ је вриједност пројеката које су донијели ти који су прошли обуке. Ишли смо по систему да је боље да им дамо штап и да их учимо да пецају, него да им дамо готову рибу. Са тим активностима ћемо свакако наставити и у овој години”, рекао је Ђукић.

Ђукић је појаснио да полазници обука раде на конкретним примјерима и док заврше обуку имају груби нацрт пројектног приједлога који се касније довршава.

Он је рекао да Агенција за развој малих и средњих предузећа спроводи и одређени број међународних пројеката са одговарајућим партнерима, истичући да је један од њих и пројекат “Акцелератор” који се односи на подршку у пословању почетницима са иновативним идејама.

Ђукић је подсјетио да је Агенција за развој малих и средњих предузећа за све активности имала несебичну подршку Владе Републике Српске, те да се од почетка функционисања нове Владе налазе у ресору Министарства привреде и предузетништва Српске.

“Очекујемо да ће та подршка бити настављена у пуном капацитету и ја се надам да и наши резултати неће изостати”, рекао је Ђукић и додао да се јуче први пут састао са министром привреде и предузетништва Српске Вјекославом Петричевићем.

Ђукић је рекао да Српска има озбиљан проблем са одласком квалификоване или радне снаге уопште, те нагласио да се мора наћи начин како да се тај процес на најкоректнији начин или заустави или бар смањи.

“Треба мотивисати људе како да остану овдје. Мислим да је једна од битних ствари и висина личних примања и могућност да људи живе пристојно од свог рада, а мислим да то овдје могу”, оцијенио је Ђукић.

Он је нагласио да је потребно повећати конкурентност и способност домаћих предузећа да могу што озбиљније наступити на страним тржиштима.

Ђукић је рекао да је, према годишњем извјештају о стању у области малих и средњих предузећа и предузетништва у 2017. години, на крају те године у Српској било 40.235 малих и средњих предузећа, од чега је 17.559 правних лица и 22.676 предузетника.

“У поређењу са годином раније /2016/ отворено је 3.667 нових предузећа од чега су 722 мала и средња предузећа и 2.945 предузетничких радњи. Затворено је 2.591, од чега је 17 малих и средњих предузећа и 2.674 предузетничке радње”, навео је Ђукић.