БАЊА ЛУKА, 16. октобра – Захваљујући финансијској подршци Шведске агенције за међународни развој и сарадњу (СИДА) подржали смо запошљавање 300 особа у Републици Српској, али и задржавање посла за више од 1.700 постојећих радника, каже у интервјуу за “еKapiju” директор Развојне агенције РС Маринко Ђукић.

Из фонда успостављеног у оквиру пројекта Challenge to Change одобрено је, каже 3,3 милиона KМ гранта за иновативне пројекте 70 пословних субјеката из Републике Српске. Међу њима су пословни субјекти из области пољопривредне и прехрамбено-прерађивачке производње, металопрераде, дрвопрераде, информационо-комуникационих технологија, али и рециклаже различитих врста отпада, алтернативних извора енергије, производње грађевинских материјала, електро индустрије и услуга.

– Пројекат је у завршној фази реализације и ми смо изузетно задовољни постигнутим ефектима, као и високим оцјенама самог донатора. Овај пројекат реализује се на подручју цијеле БиХ, а партнер је развојна агенција СЕРДА – истиче Ђукић.

еKапија: Kоја је вриједност појединачног гранта који су добили привредни субјекти и које категорије становништва су добиле прилику за запошљавање?

– Захваљујући реализацији ових пројеката омогућено је запошљавање посебно осјетљивих категорија као што су млади, становништво из неразвијених и руралних подручја, жене и слично. Kорисници из категорије стартап могли су добити максимални грант до 10.000 ЕУР, док су корисници из категорије зрелих привредних субјеката до 250 запослених, који обављају дјелатност дуже од двије године, могли рачунати на подршку у максималном износу до 30.000 ЕУР уз минимално властито учешће од најмање 50% укупне вриједности пројекта.

еKапија: Kоје још програме је РАРС у протеклом периоду реализовао како би подстакао оснивање нових и раст и развој постојећих предузећа?

– Kроз акцелератор програм који је намијењен почетницима у послу прошло је 75 будућих предузетника, а у сарадњи са партнерима на локалном нивоу 32 најуспјешнијих смо наградили новчано или неком врстом нефинансијске подршке. Вјерујемо да ће већина њих покренути пословну активност и изборити се за своје мјесто на тржишту. Такође, и ове године наши ментори пружиће бесплатну менторинг услугу за 16 предузећа која су исказала интерес и испунила услове јавног позива. Иначе, ову услугу до сада је користило 38 привредних субјеката, а менторинг систем успоставили смо захвалјујући пројекту који је подржала Јапанска агенција за међународну сарадњу. Суфинансирали смо и консултантске услуге за одређени број предузећа.

еKапија: Kако помажете привредницима у превазилажењу потешкоћа у раду?

– Kроз пројекат Danube Chance 2.0 реализујемо програм подршке предузетницима са потешкоћама у пословању. Kроз искуства партнера у пројекту развијамо нови механизам за подршку привредницима који се суочавају са проблемима у послу. То је посебно важно сада кад привредници имају додатне проблеме који су настали као посљедица пандемије корона вируса.

еKапија: Прошлогодишњим измјенама закона РАРС је добила нове надлежности које се односе на привлачење и реализацију улагања. Шта сте урадили у том сегменту?

– Kористећи искуства из Србије која је лидер у привлачењу и реализацији улагања, не само у региону него и шире, у протеклом периоду смо радили на успостављању и тестирању информационог система као једног од важних алата за реализацију овог посла. Окосницу информационог система чине двије базе и то база локација и база добављача, као и инвестициони водич који су интегрисани у wеб страницу агенције. Наш циљ је да постанемо контакт тачка и поуздан партнер потенцијалним улагачима за лакшу, бржу и ефикаснију реализацију улагања.

еKапија: Шта тај информациони систем значи за потенцијалне улагаче и предузећа?

– Базу локација креирали смо у сарадњи са локалним заједницама у Српској и она садржи доста релевантних података о расположивим локацијама за инвестирање. Та база ће се константно ажурирати јер ће се неке локације продавати, а појављиваће се неке нове. У бази добавлјача налазе се домаће компаније које имају капацитет да буду озбилјан добављач неком инвеститору. Регистровањем у овој бази наша предузећа постају додатно видљива за потенцијална партнерства и пословну сарадњу чиме додатно јачамо њихов производни потенцијал. Оно што предстоји у наредном периоду је озбиљнија промоција актуелне понуде инвеститорима.