ШЕКОВИЋИ, 28. априла – Да ли сте скоро чули неког политичара да цитира Рамба Амадеуса? Или да себи, одмах по преузимању мандата, смањи плату испод просјечне? Или да у укључењима уживо на Фејсбуку полаже рачуне грађанима? Баш то је урадио нови начелник општине Шековићи, Миладин Лазић. Са само 32 године, Лазић је размрдао успавану политичку сцену у Шековићима и направио оштре резове, наводи noviglas.info.

Начелник општине Шековићи, Миладин Лазић, завршио је гимназију “Филип Вишњић” у Бијељини. Након тога га је животни пут одвео у Београд, гдје је завршио Правни факултет и стекао прво радно искуство у адвокатури. Једно вријеме радио је у Министарству трговине и туризма Републике Српске, а онда је одлучио да се кандидује на изборима како би промијенио ствари у свом родном мјесту.

Међу првим стварима које је урадио након побједе је смањивање начелничке плате са 2.800 на 600 KМ, мада, како у шали каже, “наради” и коју марку изнад тога.

“Ја сам смањио своју плату на 600 марака из једног простог разлога. Иако то многи сматрају за неки велики бум, ја то тако не гледам. Зашто би радник који ради на четвоространој машини, који читав дан провлачи дрва, ради осам сати и има пола сата паузе да поједе нешто, био толико мање плаћен него ја? Суштина је у томе да су замијењене тезе – критикује се приватни сектор због малих плата, а у ствари оне су одређене према тржишту, а јавни сектор је тај који је претјерано “надувао” плате”, истакао је Лазић.

Kако истиче, није хтио да буде од оних политичара који на основу својих великих примања прикупљају политичке поене.

“Одрекао сам се плате и она ће бити прераспоређена тамо гдје је потребније. Могао сам и ја сваки мјесец да узмем 2.800 марака и сваки мјесец дам 2.200 за неке ствари, објавим на друштвеним мрежама и будем, како би рекао Рамбо Амадеус, мега гига цар. Али грађани треба да добију оно што је њихово, а не милостињу или хуманитарну помоћ”, каже Лазић.

Још једна од “промјена” које је увео у јавном сектору у Шековићима је обавеза доласка на посао и поштовања осмочасовног радног времена.

“Радници су овдје долазили на посао кад су хтјели и одлазили кад су хтјели, углавном, наравно, постоје и изузеци, али радници једноставно нису имали дисциплину. Ја сам по свом доласку овдје одржао састанак са начелницима одјељења и рекао да то мора да стане. Овдје морамо да радимо – ако немаш посла осам сати, сједиш осам сати, то ти је посао. Сада идемо у реализацију тога, у процесу смо набавке система за електронску евиденцију присуства радника”, рекао је Лазић и додао да то није ствар челичне дисциплине, него најнормалнија ствар.

За буџет општине Шековићи каже да је годинама био социјални.

“У буџету нема много могућности за развојне ствари – морате да подмирите плате радника, којих има вишка, да платите Дом здравља који је свугдје у проблемима, комунално предузеће које је било пред стечајем и ви кад све то исфинансирате, остаје вам јако мало новца за развој”.

Лазић се обратио и премијеру Радовану Вишковићу, са којим је затражио састанак, како би се пронашла додатна средства за улагање и оживљавање ове мале, неразвијене општине. Идеја не мањка, а потенцијала, како каже, има.

“Имамо туристичке потенцијале, два средњевијековна манастира, стећке, обрадиво земљиште и незагађену природу за производњу органске, здраве хране. Уз то, Шековићи имају касарну у Бишњи која је на надморској висини као Златибор. Kасарна је у власништву општине, али смо спремни да потенцијалном инвеститору омогућимо улагање и ревитализацију тог дијела, што би донијело нову енергију, али и нова радна мјеста”, каже Лазић.

Овај млади политичар свјестан је значаја и утицаја друштвених мрежа, па своје суграђане путем укључења уживо на Фејсбуку информише о ономе што се дешава у општини и што је урадио од почетка свог мандата.

Двочасовни “лајв” одржао је поводом стотину дана мандата, а недавно је одговарао на питања грађана везано за поскупљења комуналних услуга у овој општини.

За крај, каже да му је жеља да промијени и размрда ствари и додаје да се од нечег мора кренути.