БАЊА ЛУКА, 13. октобра – Путеви у Републици Српској су у релативно добром стању, а у току је неколико великих и вишемилионских инвестиција, рекао је у АТВ јутру Милан Дакић, в.д. директора ”Путева Српске”.


У Републици Српској има 4.220 км путева, што регионалних, што магистралних, а ”Путеви Српске” одржавају и један дио локалних путева.

”'Путеви” уз посебну одлуку Владе Српске, одржавају и један дио локалних путева који су прогалшени као приоритет”, рекао је Дакић.

Дакић је објаснио да смо наслиједили путеве из СФРЈ који нису предвиђени за садашњу количину транспорта.

“Пратимо све путеве који су у проблему, да се унапријед уради документација, а онда да се приступи радовима. У 2023. смо урадили примопредају неколико великих пројеката”, изајвио је Дакић.

У протекла три мјесеца су предати пројекти Шипово – Купрес, инвестиција вриједна преко 18 милиона KМ, путни правац Србац – Прњавор – Теслић, вриједности 27 милиона КМ, што је озбиљна инвестиција.

”Тенутно радимо на  путном правацу Хан Пијесак – Соколац – Подроманија, пројекат је вриједан 18 милиона КМ, али смо тек на пола посла. У исто вријеме радимо пут Власеница – Хан Пијесак, а вриједност инвестиције је седам милиона КМ“, навео је Дакић.

Што се тиче Херцеговине, тренутно се ради путни правац Фоча – Шћепан Поље.

”Потребно је 12 милиона да се заврши 5,6 километара пута гдје имамо два озбиљна клизишта. Настављамо са пројектом Фоча – Шћепан Поље, у преговорима смо са Свјетском банком. Морамо договорити помјерање граничног прелаза са Црном Гором, то је озбиљан и велики  пројекат, а преко 75 милионаКМ ће бити потребно да се то уради. На тај пројекат се надовезује један битан правац, Гацко – Фоча”, каже Дакић.

Додао је да је тешко говорити о тачном датуму завршетка радова, јер неки од тих праваца пролазе кроз незгодан терен, попут канала, поред ријека, и слично.

Што се тиче зимске сезоне, Дакић каже да је све спремно.