БИЈЕЉИНА, 01. јула – Народни посланик и потпредсједник ДЕМОС-а и предсједник Градског одбора ове странке у Бијељини Милан Дакић у интервјуу за НовиГлас причао је о најактуелнијим темама локалне политике, активностима у Народној Скупштини и предстојећим локалним изборима, првим на којима ће ДЕМОС наступити од свог оснивања.

НГ: Прву половину године обиљежиле су турбуленције на политичкој сцени у Бијељини. Kакав је став ДЕМОС-а о том питању? Kако коментаришете актуелна дешавања?

Дакић: Рекао бих да је ова година једна од турбулентнијих у политичком животу Семберије. Након скоро три деценије дошло је до промјене власти, формирана је нова скупштинска већина. Ствари су се издешавале муњевитом брзином, па сам у разговору са Семберцима често чуо да су збуњени. Прашина се сада мало слегла и поставка је нешто јаснија. Што се ДЕМОС-а тиче, наш став је био познат и прије свих ових дешавања и није се мијењао. Потписан је коалициони споразум са СНСД-ом о заједничком дјеловању и подршци њиховом кандидату и то смо и учинили.

НГ: Подржали сте кандидатуру актуелног градоначелника Миће Мићића. Kакви су односи са градоначелником Бијељине, али и са локалним СНСД-ом?

Дакић: Сарадња између ДЕМОС-а и градоначелника Бијељине Миће Мићића до сада је била заснована на чистом, коректном и достојанственом односу и тако ће бити и убудуће. Исто је и са Градским одбором СНСД-а у Бијељини. С обзиром да смо у коалицији на нивоу Српске, природно је било да се та сарадња „спусти“ и на локални ниво. Ми као политичка странка свјесни смо потреба својих грађана и повјерења које имамо, па вођени тиме и доносимо одлуке.

НГ: ДЕМОС је једна од најмлађих странака на овом подручју. Да ли сте задовољни досадашњим радом и постигнутим резултатима?

Дакић: ДЕМОС је нова странка, али људи су добро познати у народу дуги низ година. Имамо такође доста нових и младих чланова. Ми смо спој политичког искуства и свјеже енергије. У Бијељини је највећи дио градског одбора остао компактан и приступио ДЕМОС-у. То је постигнуто и са мјесним одборима, који су за нас најважнији, јер су мјесни одбори ти кроз које остварујемо директан контакт са грађанима. У сталном смо контакту са нашим народом, људи могу да нам укажу на проблеме и дају савјете за даље дјеловање. ДЕМОС има око 70 одборника у локалним заједницама широм Српске и изграђену инфраструктуру, што нам омогућава наш крајњи циљ, да будемо у функцији и на располагању грађанима.

НГ: Недавно сте се нашли на мети критика опозиције у НС РС као посланик који се није ниједном јавио за ријеч. Kако коментаришете те оптужбе?

Дакић: Пуно приче, мало рада, а ја сам увијек био човјек који засуче рукаве и прихвати се посла. То што се неко не јавља за ријеч, не значи да не ради. Ми се можемо похвалити одличном координацијом и сарадњом у посланичком клубу ДЕМОС-а, што се не може рећи за многе партије. Одлуке и иницијативе се договарају на нивоу посланичког клуба, ту смо јединствени. Не желим да користим посланички мандат за медијску самопромоцију. Више волим да будем у сталном контакту са људима на терену. Важно је да предложено буде реализовано. У потпуности се слажем са оним што је у обраћању у НС РС рекла предсједница нашег посланичког клуба Споменка Стевановић: „Између популарности и одговорности, ја бирам одговорност“.

НГ: Не можемо, а да се не дотакнемо и онога о чему се највише говори ових дана. Локални избори ће бити одржани 15. новембра. Kоји је циљ ДЕМОС-а и гдје видите ДЕМОС након избора?

Дакић: ДЕМОС видим као парламентарну странку у свим локалним заједницама, а изаћи ћемо на изборе у 56 локалних заједница. У Бијељини су моја очекивања велика. Очекујем да се досадашњи раст странке потврди кроз завидан број одборника. Наши најјачи аргументи су квалитетни људи, повјерење грађана и велики рад. Без дилеме.