БИЈЕЉИНА, 18. ЈАНУАРА – Директор Јавне установе “Воде Српске” Милан Кикић разговарао је данас са министаром пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борисом Пашалићем о реконструкцији савског насипа на територији Републике Српске.

Посебна пажња на састанку је  посвећена реализацији пројекта хитних мјера заштите од поплава, чија је вриједност око 100 милиона КМ.

“До сада је реализовано око 50 пројеката, чија је вриједност око 60 милиона КМ, и ми ћемо у наредних неколико година завршити те активности, процјена је у наредне двије године. Тада ћемо имати потпуно реконструисан савски насип, реконструисане црпне станице, још неке водотокове, односно обалоутврде широм Српске”, рекао је Пашалић.

Он је навео да се на томе неће стати и да су већ у току разговори са потенцијалним партнерима о неким новим пројектима.

“Констатовали смо да је стање задовољавајуће, али да увијек може боље. Мој став је да свако из свог угла мора учинити максимум како бисмо стање у области водопривреде унаприједили, прије свега када је ријеч о изградњи обалоутврда, те реконструкцији црпних станица”, рекао је Пашалић новинарима.

Он је истакао да је на састанку посебна пажња посвећена проблему уређења корита, у смислу експлоатације шљунка, те да је закључено да тај систем, иако је унапријеђен у посљедњих годину дана доношењем новог правилника, мора бити додатно исконтролисан и кроз активности “Вода Српске” и ресорног министарства, али посебно инспекције која мора више да контролише стање на терену.

Директор “Вода Српске” Милан Кикић рекао је да је са Пашалићем разговарао о реализацији пројеката хитних мјера заштите од поплава, али да га је упознао и о текућим питањима те јавне установе, односно о реализацији текућег буџета који се, углавном, користи за одржавање водопривредних објеката.

Кикић је рекао да су у 2018. години “Воде Српске” успјеле да спроведу већину планираних активности, те да ће очекује да ће и оно што је планирано за 2019. годину такође бити успјешно реализовано.

Као капиталне пројекте за 2019. годину, Кикић је навео реконструкцију савског насипа у општинама Градишка и Србац.

Он је подсјетио да је прије мјесец дана потписан уговор за реконструкцију савског насипа у општини Брод, те за реконструкцију канала Сава-Укрина у Броду.

“Овдје у Семберији у току је уређење каналске мреже, мајевички ободни канал и канал Дашница, а остало нам је још да уговоримо реконструкцију канала ријеке Милошевице у општини Приједор”, рекао је Кикић, уз напомену да би тиме био заокружен посао у вези са хитним мјерама заштите од поплава.