БАЊАЛУКА, 16. АПРИЛА  – Република Српска има упориште за Закон о непокретној имовини, изјавио је предсједник Полотичког савјета ДЕМОС-а и правни експерт Миле Дмичић и оцијенио да све оно што је Кристијан Шмит навео као разлоге да се обустави спровођење тог закона има за циљ централизацију и унитаризацију БиХ.

“Сами разлози за доношење овог закона произилазе из чињенице да Уставом БиХ нема ове врсте овлаштења ни институција БиХ, ни међународног представника у БиХ, независно о каквом именовању и на којим, тако да кажем, неуставним, неправим и неполитичким основама се сада налази у БиХ у вршењу оних овлаштења која су номинована Анексом 10 Дејтонског споразума”, рекао је Дмичић.

Он је напоменуо да је Уставом Републике Српске децидно речено да Република уређује и обезбјеђује, између осталог, својинске односе, све оно у вези са облигационим односима и да законом дефинише непокретну имовину и све институте њеног остваривања, заштите и унапређења.

Дмичић је за РТРС нагласио да је својина у функцији организације и вршења власти у Српској и да су њени титлуари они који су Законом о непокретној имовини и номиновани.

Он је указао да су титулари имовине субјекти на нивоу Републике и да одлука Шмита представља дерогирање легалних и легитимних органа и институција власти Српске.

Према његовим ријечима, све оно што Шмит ставља као разлоге да се обустави спровођење закона је с циљем централизације и унитаризације БиХ.

Дмичић је истакао да никада Савјет безбједности, нити Генерална скупштина УН нису дали мандат ОХР-у да доноси уставе, намеће законе, нити било које друге акте којима се међународна заједница мијеша у унутрашње ствари других земаља.

“И Венецијанска комисија је децидирано утврдила став да не постоје таква овлаштења, па и бонска овлаштења, јер су заиста некомпактибилна са државама које имају свој суверенитет”, подсјетио је Дмичић.

Он је нагласио да бонска овлаштења, као квазиправни елемент, морају отићи из правног система и правног поретка, наводећи да су Српској делегирала мноштво инструмената која урушавају дејтонска рјешења.

“То је у бити дерогирање изворног Дејтонског споразума и мировних рјешења, јер без стабилног и прихватљивог уставног, правног и политичког система, без владавине права и без демократског система, слободних и поштених избора не иде се даље”, рекао је Дмичић.

Њемачки дипломата Кристијан Шмит рекао је 12. априла да је обуставио Закон о непокретној имовини Републике Српске која се користи за функционисање јавне власти.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је Закон о непокретној имовини остао на снази и да је неопходно у наредном периоду обезбиједити његово спровођење.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је овај закон 10. фебруара.