БАЊА ЛУКА, 08. мај – “Разматрали смо неке мјере попуштања у складу са ситуацијом у којој се налазимо, па од понедјељка слиједе неке измјене, али и даље је на снази забрана јавног окупљања. И даље је на снази и забрана рада базенима, велнесима и спа центрима, школа спорта и спортских организација и организовање такмичења за спортисте свих категорија”, рекла је данас министарка туризма и трговине Републике Српске Сузана Гашић, након сједнице Републичког штаба за ванредне ситуације.

Она је подсјетила да до 18. маја не могу радити ни дјечије играонице.

“У складу са овим од 11.  до 25. маја нећемо дефинисати рад објеката којима се дозвољава рад, у смислу прецизирања радног времена, већ се њихов рад може организовати у временским периоду који не нарушава трајање полицијског часа. То значи да сви радници до 22 часа треба да буду у својим домовима и поштују полицијски час”, рекла је Гашићева.

Сви угоститељски објекти, кафане, ресторани, роштиљнице, барови и слично отварају се и дозвољава им се рад, уз поштовање свих препорука и упутстава Института за јавно здравство.

“Такође, то се односи и на фитнес центре, боди билдинг клубови и слично, приватне стоматолошке амбуланте и субјекти услужних и занатских дјелатности чије обављање захтјева непосредна контакт са корисницима, а причамо о фризерима и другим третманима за уљепшавање и његу тијела”, каже Гашићева.

По њеним ријечима, у локалним заједницама укида се смањење обима рада запослених и враћају се на своја радна мјеста, али се морају примјењивати све мјере.

Министрица Гашић истакла је и да је Штаб разматрао информацију о туризму и препоручио је туристичким агенцијама да се сви снађу у овој ситуацији и да могу да понуде замјенска путовања својим корисницима.

“Да се зна да ће они своју услугу пружити када им то дозволе околности”, истакла је Гашићева и додала да су пред нама нове мјере и начин живота.

“Све примједбе су схваћене и примљене к знању. У наредном периоду ћемо се усклађивати са ситуацијом, пратити епидемиолошку ситуацију и препоруке струке како да се понашамо да спријечимо негативне посљедице. Највећи терет ће бити на нама самима када се отворе кафићи и ресторани и то морамо сви да схватимо”, истиче министарка Гашић и апелује на људе да носе маске и одржавају социјалну дистанцу.