БАЊА ЛУКА, 25. јул – Издато је више од 3.800 туристичких ваучера у Републици Српској, а свакодневно добијамо око 100 нових захтјева. То говори да су грађани препознали овај пројекат, каже у интервјуу за портал “Српскаинфо” министарка трговине и туризма Сузана Гашић.

Ријеч је о пројекту по којем пунољетни грађани Републике Српске имају право да добију ваучер у вриједности од 100 KМ, а који искључиво могу да утроше за смјештај у неком од туристичких капацитета у Српској. Предвиђено је финансирање 50.000 ваучера.

“Морамо бити свјесни и тренутне епидемиолошке ситуације и тога да се велики број грађана још не усуђује путовати, што је и разумљиво. Ипак, све већи број угоститељских објеката који се свакодневно пријављују за учешће у пројекту нам говори да су и они препознали интересовање грађана за путовања унутар земље, уз могућност субвенције у виду ваучера. Очекујемо да ће број захтјева за ваучере расти у наредном периоду, а посебно по стабилизацији епидемилошке ситуације у Републици Српској”, објашњава Гашићева.

Зашто нема ваучера за мала породична газдинства, односно зашто сте се одлучили да помогнете само онима који запошљавају више радника?

Првобитна намјера расписивања пројекта туристичких ваучера јесте да се помогне привредницима и да се сачувају радна мјеста у сектору туризма, кроз промовисање и субвенционисање смјештаја наших грађана. Честа су питања која се односе на минимални број запослених радника у објекту прописаних уредбом, али сматрамо да уколико узмемо у обзир да угоститељски објекат који учествује у пројекту мора обезбиједити услугу од минимално три ноћења са доручком, број од четири запослена радника колико је прописано није нити нереалан, нити претјеран.

Има ли спаса за туризам Републике Српске ове године или ове сезоне?

Пандемија вируса корона је, можемо слободно рећи, замрзла сектор туризма не само у Републици Српској, већ свуда у свијету. На снази су и даље посебне мјере и услови када су доласци страних држављана у питању и једини, или бар већински, приход који можемо очекивати у овој области долази од домаћих туриста. Већ смо говорили о туристичким ваучерима као виду подршке овој привредној грани и начину промоције домаћих капацитета, а Влада Републике Српске је претходно донијела и низ економских мјера којима помаже опстанак привреде Републике Српске у тренутним условима, а којима су обухваћени и туристички радници. Наравно, свјесни смо да само укидање ванредне ситуације и нормализација услова пословања неће аутоматски уклонити све проблеме који су оптеретили сектор туризма, али сам искрено увјерена да спаса има и да ће мјере које је донијела Влада Републике Српске помоћи опстанку ове привредне гране.

Хотелијери, прије свега бањалучки, најављују да ће отпустити раднике до краја јула ако се држава не обавеже да исплаћује минималне плате до краја године, траже јефтинију струју… Јесу ли њихови захтјеви оправдани или је више ријеч о уцјени?

Оно што бих прије свега истакла јесте то да смо од самог почетка кризе изазване вирусом корона, у сталној комуникацији са привредницима из овог сектора и да заједнички радимо на изналажењу начина да помогнемо опстанку ових привредних грана. У протеклом периоду Влада Републике Српске се показала као добар и поуздан партнер привреди у времену кризе коју ни ми, нити било ко други није очекивао. Чврсто смо опредјељени да партнерство и повјерење привредника оправдамо и у будућности и да у складу са развојем епидемиолошке ситуације и њеним утицајем на тржиште и привреду Републике Српске, разматрамо и у складу са могућностима доносимо мјере које ће помоћи рад и опоравак наше привреде.

У априлу сте ограничили марже нафтним дистрибутерима што се показало као једна од најбољих мјера са становишта потрошача. Хоће ли та одлука остати и даље на снази?

Уредбом о прописивању мјере непосредне контроле цијена одређивањем маржи у трговини нафтним дериватима спречено је нереално утврђивање цијена код појединих дистрибутера, што је за посљедицу имало и значајан пад цијене горива на бензинским пумпама у Српској. На овај начин грађанима није само омогућено да по нижим цијенама купују нафтне деривате, него је избјегнут и могући раст цијена неких других роба и услуга, што је посебно значајно у времену смањених привредних активности усљед пандемије вируса корона. Свакодневно ослушкујемо ситуацију на тржишту, како код нас тако и у региону. Свјесни смо да би поскупљење горива довело до раста животних намирница и других потрепштина, што би у овом привредном амбијенту изазвало додатну кризу и проблеме, те ћемо с тим у вези наставити да анализирамо стање и доносимо адекватне мјере.

Рад удружења за заштиту потрошача

На списку удружења за заштиту потрошача налази се њих десет које подржава Министарство, односно који добијају новац из буџета за пројекте. Међутим, већ годинама су видљива два удружења. Да ли ћете ревидирати сарадњу са удружењима за заштиту потрошача?

У Републици Српској постоји десет удружења за заштиту потрошача и имамо веома добру сарадњу са свим овим удружењима и било би некоректно с наше стране истицати рад само неких од њих. Сва ова удружења су непрофитне организације и њихов опстанак и рад зависе од подршке буџета, што кроз грантове чине и све друге земље у региону. Битно је напоменути да удружења Министарству достављају извјештаје о утрошку дозначених средстава. Ако утрошен новац није оправдан, удружење може бити брисано из евиденције.Ова давања свакако не треба посматрати као расход, већ више као улагање у корист потрошача, који све више препознају ова удружења као мјеста на којима могу затражити бесплатне информације и подршку у остваривању својих законских права.