БАЊА ЛУКА, 24. јануара – Министар трговине и туризма Сузана Гашић посјетила је данас општину Лакташи поводом додјеле статуса туристичког мјеста овој локалној заједници.

Гашићева је том приликом разговарала са начелником општине Ранком Карапетровићем, општинским руководством и директором Туристичке организације општине Лакташи Свјетланом Баштинац.

„Општина Лакташи обратила се Министарству са захтјевом за проглашење туристичког мјеста, комисија је била на терену и утврдила постојање свих неопходних квалитативних и квантитативних услова за проглашење туристичког мјеста. То значи да је на подручју општине Лакташи заиста учињено много, повећан је број долазака туриста, као и укупна понуда коју ова општина има. Због свега тога ово мјесто заслужује да буде проглашено туристичким“, рекла је министар Сузана Гашић.

Гашићева је истакла да је велика предност општине Лакташи близина аеродрома, те да је неопходна регионална сарадња, као и сарадња између локалних заједница приликом креирања туристичке понуде.

Начелник Ранко Карапетровић рекао је да је најзаслужнији за добијено признање бањски туризам, јер све што је урађено у бањама Лакташи и Слатина допринијело је побољшању туристичке понуде.

„Проглашењем Лакташа као туристичког мјеста, Лакташи добијају значајну подршку, јер ћемо ту чињеницу моћи да користимо у даљем развоју наше туристичке понуде. Сигурно је да је ово признање општини Лакташи за све што је учинила у погледу јачања туристичких капацитета и комуналне инфраструктуре која је у функцији развоја туризма“, навео је Карапетровић.

Важан дио туристичке понуде, према његовим ријечима, су манфестације које се одржавају, као и активности које се спроводе на развоју сеоског туризма, те валоризација културно-историјског насљеђа на подручју општине.

Директор Туристичке организације општине Лакташи Свјетлана Баштинац рекла је да ова општина има изузетно развијен здравствени туризам захваљујући бањама, те да је највише туриста из Словеније, Србије и Хрватске, који остварују и највећи број ноћења.

Она је као значајан сегмент туристичке понуде навела понуду сеоског туризма, те да на подручју општине има 20 произвођача који се баве производњом винове лозе и винарством, што је изузетан потенцијал за развој туризма.

Баштинчева је најавила да је на подручју Лакташа планирана изградња спортско-рекреативног центра чиме ће додатно бити употпуњена понуда у овој локалној заједници.

Лакташи су четврта локална заједница у Републици Српској која има статус туристичког мјеста. Претходно су тај статус остварили градови Бањалука, Источно Сарајево и Требиње.