ТЕСЛИЋ, 19. ФЕБРУАРА – Министар трговине и туризма Републике Српске Драгица Ковач рекла је данас у Теслићу да са стручним услугама и конкуретним цијенама здравствени, бањски и велнес туризам у Српској има велики потенцијал и да мора бити више промовисан на свјетском тржишту.

“Прошле године основан је кластер за здравствени туризам Републике Српске. Данас смо разговарали о корацима које треба предузети да би промоција здравственог туризма била подигнута на виши ниво, те да бисмо довели што већи број страних посјетилаца и тиме повећали укупан приход од туризма”, рекла је Ковачева новинарима, након састанка са руководством Здравствено-туристичког центра “Бања Врућица” код Теслића.

Она је навела да се већ спроводе активности на промоцији бањског туризма Републике Српске на међународним сајмовима, подсјетивши на недавно одржан у Тел Авиву, те најавила учешће представника из Српске на Мађународном сајму у Београду које ће трајати од четвртка, 21. фебруара, до суботе, 23. фебруара.

Ковачева је истакла да је “Бања Врућица” примјер успјешене здравствено-туристичке бањске установе са највећим бројем долазака и ноћења, што је постигнуто захваљујући врхунској услузи, широком спектру понуде и конкурентним цијенама.

Директор Здравствено-туристичког центра “Бања Врућица” Драган Богданић каже да Српска има огроман бањски потенцијал, али да његово остварење зависи и од надлежних институција на нивоу Српске и БиХ.

Он истиче да је туристичку услугу тешко продати на тржишту у околностима када аутобус са иностраним гостима и по неколико часова чека на граничним прелазима.

Богданић је навео да “Бања ВруЋица” биљежи 230.000 ноћења, захваљујући маркетенишком наступу на иностраном тржишту, али и успјешној сарадњи са Владом Републике Српске.

Он каже да за проширење својих капацитета Бања ове годне улаже 10.000.000 КМ за изградњу два објекта.