БАЊА ЛУКА, 28. априла – На данашњој сједници Владе РС усвојена је уредба о додјели средстава за санирање посљедица пандемије корона вируса за март ове године, након што је ову уредбу усвојио и Компензациони фонд РС, рекла је министарка трговине и туризма РС Сузана Гашић.


Додаје да је у марту била на снази забрана обављања одређених дјелатности, на основу чега је ова уредба и донесена.

– Уредбом је дефинисано да ће свим привредним субјектима, којима је рад био забрањен у марту, за сваког запосленог бити уплаћени порези и доприноси. Ријеч је о радницима који су пријављени на пуно радно вријеме, а послодавци морају да поднесу пријаве за своје раднике – каже Гашићева.

Додаје да је услов за добијање средстава да је субјекат регистрован у Републици Српској, да обавља дјелатност која је била забрањена дуже од пет дана, почевши од 4. марта.

– Додатни услов постављен је за пословне субјекте који су дјелатност обављали унутар тржних центара. На њих се односи додатни услов да од 26. до 29. марта није био евидентиран промет путем фискалне касе – истиче Гашићева.

Она се нада да ће овај поступак бити спроведен брзо, с циљем исплате пореза и доприноса.

– Субјекти којима је био забрањен рад дуже од 15 дана оствариће право на плате за своје раднике. Они се обраћају захтјевом ресорном министарству, који ће бити доступан на сајту – каже Гашићева.

Истиче да привредни субјекти своје захтјеве могу да поднесу до краја маја.

– Сва додатна објашњења свако министарство ће поставити на своју странцу – истиче Гашићева.