БАЊА ЛУКА, 31. јула – Реаговало се на законит и адекватан начин и то је у овом тренутку најбољи могући одговор на одлуку одлазећег високог представника, рекао је за АТВ предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

“Народни посланици су показали су своју озбиљност и однос према питању одлуке високог представника. Јединствена реакција, прије свега руководства Српске, које се огледа у јединству предсједника партија из Српске. Из дискусија које су се могле чути, види се да су и посланици сасвим озбиљно схватили ситуацију у којој се налазимо”, истакао је Чубриловић.

Он је додао да су закони који су усвојени практично нека изнуђена рјешења на одлуку коју је одлазећи високи представник донио.

“Мислим да се реаговало на законит и адекватан начин и да је то у овом тренутку најбољи могући одговор. Други закон који подразумијева да ће бити кажњен свако овај ко негира Српску и вријеђа на начин да је то “геноцидна творевина”, ко тврди да је то био агресор у рату, да је створена на злочинима и све оно што подразумијева једну ружну конотацију која се односи на Српску. Мислим да је то један цивилизацијски чин и прави одговор на оно што нам се дешава у посљедње вријеме”, каже Чубриловић.

Он каже да Вијеће народа нема услова да покреће витални интерес, а коначна инстанца је Уставни суд Српске.

“Ништа није урађено да није у скаду са Уставом и законима Српске”, поручује Чубриловић.

Предсједник Народне скупштине каже да одлука Валентина Инцка неће довести до смиривања политичких страсти.

“Оваква одлука високог представаника није требала никоме у БиХ, није утицала на смиривање политичких страсти које су ионако узавреле због односа поједних политичара. Мислим на лидере странака и странке из реда бошњачког народа који ниједним својим гестом нису довели да дође до рационалног размишљања у БиХ. Српска је понудила отворен разговор, без наметања и то је дочекано “на нож”, каже Чубриловић.

Запаљива реторика стиже до Бошњака. Већ су ишле пријаве ка Тужилаштву БиХ, а пријетње је добио и Чубриловић.

“Било је пријетњи. Било је заиста много пријетећих порука и лично пријетњи и Народној скупштини и институцијама и Српској, али не можемо да се обазиремо на то. Мислим да и пријаве неће угледати свјетлост дана. Вјерујем да ће превладати разум и да нам је свима стало да се одржи мир и не дочекамо времена која смо имали у ближој и даљој прошлости. Морамо тражити компромис, него да нам се намећу рјешење која изазива кризе”, рекао је први човјек парламента Српске.

https://www.youtube.com/watch?v=2qQvC_10H28&t=5s