београд, 3. јуна – Министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић и министар трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије Татјана Матић разговарале су у Београду o туристичкој сарадњи и развоју заједничких пројеката који би допринијели регионалном оснаживању у сектору туризма.

Министри Гашић и Матић су се сагласиле да постоји велики потенцијал у области етно-туризма, као и да је потребно развијати рецептивни туризам и планирати заједничке наступе на трећим тржиштима.

Министар Сузана Гашић истакла је да Република Српска и Србија сарадњу континуирано јачају имплементацијом заједничких пројеката, одлука и рјешења која се доносе како кроз билатералне односе ресорно надлежних министарстава, тако и кроз стратешку сарадњу двије Владе.

Она је додала да сарадња Српске и Србије није трпила због ограничења која је у протеклој години наметнула пандемија, већ напротив – Република Србија се показала као најпоузданији партнер Републике Српске у доба кризе, за шта се овом приликом посебно захвалила.

Министар Татјана Матић је овом приликом истакла да је за повратак нормалном функционисању, а посебно за опоравак угоститељско-туристичког сектора кључна вакцинација, која уједно и подиже повјерење у овај сектор.

Она је изразила увјерење да ће повезивању тржишта Србије и Републике Српске, и унапређењу укупне економске сарадње значајно допринијети изградња аутопута Рума – Шабац.