БАЊА ЛУКА, 22. децембра – На данашњи дан, 22. децембра 2018. године, у Бањалуци је одржана Оснивачка скупштина ДЕМОС-а.


За предсједника ДЕМОС-а изабран је Недељко Чубриловић, а делегати на Оснивачкој скупштини изабрали су и Главни одбор, Надзорни одбор и Статутарну комисију ДЕМОС-а.

”Данашњи дан је за нас веома важан догађај. У историји Републике Српске остаће уписан и запамћен датум – 22. децембар 2018. године, као дан кад је основана једна нова политичка странка – Демократски савез – ДЕМОС. Ви, као његови оснивачи, сте дио те историје и ја вам честитам на томе. Будите поносни на то и кад се вратите у мјеста, градове и општине из којих сте дошли на овај величанствени скуп, причајте свима гдје сте били и шта сте радили. Данас смо урадили довољно да нас покољења памте. И то вам је прва привилегија коју ћете имати од тога што сте били учесници Оснивачке скупштине ДЕМОС-а”, поручио је предсједник Чубриловић тог 22. децембра 2018. године.

’’Ми из ДЕМОС-а морамо имати, и имаћемо, другачије критеријуме, за избор наших чланова на страначке дужности и предлагање наших кадрова сутра за посланичке, министарске, директорске, начелничке и друге функције. Они иза којих ми будемо стајали морају бити компетентни и одговорни људи, морају бити људи са постигнутим резултатима у областима дјеловања у којима су били прије кандидатуре за неку јавну улогу: то ће бити кадрови без афера или неких других непримејрених понашања, којима је брига за јавна добра и ресурсе, за опште интересе и заједничке вриједности испред њихових личних интереса’’, рекао је у обраћању делегатима на Оснивачкој скупштини ДЕМОС-а предсједник Недељко Чубриловић.

Нагласио је да је ДЕМОС политичка опција која се недвосмислено залаже за равномјеран развој Републике Српске, од Требиња до Новог Града.

‘’ДЕМОС неће форсирати Крајину на рачун Семберије или Подриња, нити Посавину на уштрб развоја Херцеговине и обрнуто’’, рекао је Чубриловић.

”Драги пријатељи, увјерен сам да смо данас направили добар посао. Зато храбро напријед, ухватимо се у коштац са изазовима који прате сваки почетак, па тако и наш. Ако будемо сложни и одговорни, резултати неће изостати. Будемо ли служили народу и грађанима, а не интересима неких појединаца или отуђених центара моћи, остаћемо дуго на политичкој сцени, моћи ћемо утицати на друштвене токове и судбину свих нас под овим дијелом небеског свода. Живио ДЕМОС, живјела Република Српска’’, рекао на крају свог обраћања, тог 22. децембра 2018. године,  предсједник Чубриловић.