БАЊА ЛУКА, 20. децембра – У недјељу, 22. децембра, обиљежава се година дана од оснивања ДЕМОС-а.

Предсједник ове странке и први човјек Народне скупштине РС Недељко Чубриловић, у разговору за бањалука.нет, осврнуо се на домете ДЕМОС-а у протеклом периоду, а указао је и на планове за будућност. Осим тога, повод за интервју су, логично, и активности парламента Српске.

Да ли сте задовољни како се странка позиционирала на политичкој сцени Републике Српске?

С правом могу да изразим задовољство јер је ДЕМОС успио да заврши формирање свих органа странке и формира више од 55 општинских одбора у цијелој Републици Српској. Створили смо веома добро организовану и функционалну партијску инфраструктуру. Успјели смо да привучемо значајан број нових искусних људи, али и велики број младих који су у ДЕМОС-у препознали странку која заступа вриједности које они дијеле.

Какави су планови ДЕМОС-а за наредну годину, пошто је идућа изборна година за локалне нивое власти?

Прву провјеру снаге ДЕМОС-а имаћемо сљедеће године на локалним изборима. Ови избори биће генерална проба пред опште изборе који ће се одржати двије године касније. Увјерени смо да ћемо успјети да постигнемо добар резултат, јер имамо шта да понудимо. Имамо квалитетне људе и предлажемо реалне и проводиве идеје. Наш основни мото је успјешан појединац за успјешно друштво. Сматрамо да само на тај начин можемо да успијемо. Наши људи су у својим срединама угледни, препознатљиви и успјешни у пословима којима се баве и грађани их препознају као такве. Људима је потребно да их, они за које гласају, мотивишу властитим примјером, да их цијене и да им вјерују, а ДЕМОС управо има такве. Ми јесмо млада партија, али смо партија изникла из народа, партија која на најбољи начин кроз политичко организовање и дјеловање жели да ради у интересу народа. У органима ДЕМОС-а су људи са богатим политичким искуством и доказаним резултатима.

Може ли се ДЕМОС јаче позиционирати међу гласачима у Републици Српској, с обзиром да су неке друге партије у фази унутрашњег урушавања, као што је то нпр. ДНС?

ДЕМОС се позиционирао веома добро и ми имамо своје бирачко тијело, које, истина, чини један број бивших бирача ДНС-а. Немојте заборавити да су ДЕМОС основали “првоборци” ДНС-а након што су нас искључили неки нови људи који су преко ноћи постали чланови Предсједништва ДНС-а. Данас се дешава све оно о чему смо ми још тада говорили. Али, не желим да причам о томе да се не би схватило као лично, мада имам право да о томе говорим, јер сам из ДНС-а искључен иако сам у том тренутку био замјеник предсједника партије. Увјерен сам да ће за ДЕМОС гласати и веома велики број оних који раније нису излазили на изборе.

Као предсједник Народне скупштине Републике Српске, како оцјењујете рад у овој години?

Народна скупштина извршава све своје обавезе и у овој години одржали смо осам редовних, а у понедјељак ћемо одржати девету посебну сједницу. Све материјале који су стизали, ми смо ставили на дневни ред и расправљали о њима. Чињеница је да смо ми најефикаснији парламент у БиХ, а по успјеху се можемо поредити и са регионалним парламентима.

Поред тога, Народна скупштина је имала и друге активности. Успјешно смо успостављали и продубљивали сарадњу са другим парламентима. Наставили смо веома успјешне билатералне састанке са руководством Народне скупштине Србије. Примили смо предсједника Скупштине АП Војводине и кренули у формирање посланичке групе пријатељства са Скупштином АП Војводина, каква већ постоји у њиховом парламенту. Наставили смо успјешну сарадњу са Законодавном скупштином Санкт Петербурга, учествовали смо на самиту предсједника парламената Западног Балкана и Вишеградске групе у Будимпешти. Посебно је важно и то што смо у току ове године били примљени на највишем државном нивоу у Савјету Федералне скупштине Руске Федерације, у Москви.

Кроз радна тијела и одборе, Народна скупштина се свакодневно бавила питањима и проблемима грађана и начинима како побољшати квалитет живота у Републици Српској. Наравно да је могло боље и више, јер као што смо сви свједоци сједнице врло често трају непотребно дуго, јер постоје посланици који се често удаљавају од дневног реда и на тај начин непотребно трошимо сате и сате. Али све то су болести ране демократије кроз коју пролазимо. Не вјерујем да такво понашање води ка успјеху. Свједоци смо да су сви они у протеклим сазивима, који су се понашали на сличан начин, кажњени на изборима и данас их нема у скупштинским клупама јер више нису могли да добију повјерење грађана.

У понедјељак се очекује распарава о Програму реформи који је усвојило Предсједништво БиХ. Сматрате ли да опозиција има аргументе да оспорава тај документ ако се зна да је Младен Иванић јос прошле године пристао на активацију МАП-а усвајањем Стратегије спољне политике БиХ?

Да, у понедјељак ће Народна скупштина на посебној сједници разматрати Информацију о усвојеном Програму реформи у БиХ. Раније сам изјављивао да вјерујем српском члану Предсједништва БиХ из Републике Српске којег су грађани изабрали да заступа њихове ставове. Господин Додик је испунио обећање да ће о свим битним питањима консултовати институције Републике Српске. То је и учинио захтјевом за овом сједницом и одлуком да Програм реформи, достави на увид Народној скупштини, а тиме и цјелокупној јавности Републике Српске. Легитиман посао опозиције јесте да се бори да дође на власт, али мислим да ово што раде није добра стратегија и није добар пут да тај циљ и остваре. Њихова политичка стратегија темељи се на негативним реакцијама и осудама свега што ураде представници и институције Републике Српске, а до сада нисмо видјели њихов конструктиван приједлог који је у интересу свих грађана, и који позиција не би могла да одбије.