ПОТРЕБНО је донети измене Устава по оним питањима у којима нас годинама блокира Клуб Бошњака у Већу народа, а то је проглашење главног града Републике и укидање смртне казне. У свим извештајима Савета Европе наводи се како Република Српска није испунила услов укидања смртне казне, а ми се суочавамо са апсурдном блокадом Клуба Бошњака, иако то питање не задире ни у чији витални национални интерес. То је политика у којој се врши злоупотреба института заштите виталног националног интереса – каже, у интервјуу за “Новости”, Недељко Чубриловић, председник Народне скупштине РС.

*Да ли ће Бошњаци прихватити измене Устава и укидање Већа народа РС или ће их блокирати?

– Бошњачки политичари су недавно изјавили да не прихватају промене Устава и преиспитивање позиције Већа народа. Узимајући у обзир њихове ставове, тешко је очекивати, али није и немогуће, да се обезбеди већина гласова у Клубу Бошњака. То је могуће уколико и они швате да треба да наш устав ускладимо са обавезама које смо преузели као чланица Савета Европе.

* Како оцењујете опозицију у Републици Српској?

– Добра опозиција је увек корисна, јер она је коректив целог друштва. Али опозиција какву смо ми имали у прошлом сазиву то није била. Она није била никакав коректив, него је чинила све да уруши дигнитет Народне скупштине, па чак и да физички онемогући њено функционисање. То су препознали и грађани, па су на изборима показали свој однос према опозицији. Наравно, није добро да нема конструктивне опозиције, али овакве какву смо ми имали, која је опструисала институције и криминализовала целу Републику, боље да нема.

* Да ли сте изненађени преласком “најгласнијег” посланика Драгана Чавића из опозиције у позицију?

– За мене одавно у политици нема изненађења. Све што је изгледало као немогуће данас може да буде реалност.

* Колико је лоше за рад у НС што имамо “прелетаче” из једног табора у други?

– Тешко је водити парламент у таквим околностима. Али то је проблем који је једино могуће решити на начин да мандати не припадају посланицима, него партијама. По садашњем закону, посланици су власници свог мандата и, као легалисти, ми морамо да поштујемо ту чињеницу.

* Да ли сте у контакту са Марком Павићем након што сте искључени из странке?

– Нисмо разговарали после тога. Сигуран сам да је он на то пристао много пре избора. Занимљиво је да је у јавности као разлог за ту одлуку навео да сам наводно ја учествовао у сменама кадрова ДНС, а сада је променио разлог, па изјављује да смо ја и троје посланика искључени из партије јер сам на њихов предлог изабран за председника НС, а није изабран народни посланик који је био предложен из Приједора.

ПРОБЛЕМ ТАЈКУНА

* ЗАШТО се проблем тајкуна који су ушли у ДНС није сасекао пре избора?

– То питање поставио сам на седници Председништва ДНС пре избора и од тог тренутка постао мета напада, који се нису смирили све до одлуке о искључењу. Тајкуни су после моје изјаве почели да плаћају новинске текстове, у јеку предизборне кампање износили су гнусне лажи о мени и водили прљаву кампању. Павић је то знао и није учинио ништа да то заустави.