БАЊАЛУKА, 30. септембра – Веома смо оптимистични и очекујемо да ћемо освојити најмање шест мандата у Народној скупштини Републике Српске и најмање један мандат у Парламентарној скупштини БиХ, чиме ће ДЕМОС бити незаобилазан фацтор одлучивања и један од стубова стабилне власти у Републици Српској, рекао је за “Независне новине” Недељко Чубриловић, носилац листе ДЕМОС-а за Народну скупштину Републике Српске у Изборној јединици три.

Чубриловић је нагласио да је увјерен да ће ова странка остварити изванредан резултат на Општим изборима.

НН: ДЕМОС ће први пут самостално наступити на општим изборима у БиХ. Kаква су ваша очекивања од 2. октобра?

ЧУБРИЛОВИЋ: Најновија истраживања показују да ДЕМОС ужива значајну подршку народа широм Републике Српске. То се јасно види и на свим нашим предизборним скуповима. Идеја ДЕМОС-а о изналажењу компромисних рјешења веома је прихваћена у народу. Све то јасно говори да смо препознати као озбиљна, одговорна, умјерена, прагматична и принципијелна политичка опција којој су Република Српска и интереси нашег народа на првом мјесту. Зато смирено и достојанствено дочекујемо 2. октобар. Водили смо умјерену и коректну кампању и 3. октобра ми ћемо моћи свима да погледамо у очи.

НН: Kада су у питању посланички мандати, шта је то што би задовољило Демос како на нивоу Републике Српске, тако И на нивоу БиХ?

ЧУБРИЛОВИЋ: Сви подаци са терена и наше анализе говоре о расту рејтинга ДЕМОС-а. Искрено, веома смо оптимистични и очекујемо да ћемо освојити најмање шест мандата у Народној скупштини Републике Српске и најмање један мандат у Парламентарној скупштини БиХ, чиме ће ДЕМОС бити незаобилазан фактор одлучивања и један од стубова стабилне власти у Републици Српској. Наши кандидати су успјешни људи, професионално остварени и доказани у својим срединама. Први пут излазимо на парламентарне изборе, али искуство је на нашој страни. Учествовали смо у доношењу важних, историјских одлука за Републику Српску. Kандидати ДЕМОС-а су препознати као људи којима се вјерује. Глас за ДЕМОС је глас за одговорност, политички дијалог, компромис, дјела и резултате.

НН: За шта се залаже ваша странка и која је то политикана којој инсистирате?

ЧУБРИЛОВИЋ: Желимо да учешћем у власти наставимо са спровођењем наших програмских циљева и дамо допринос даљем јачању уставне позиције Републике Српске, економскоми привредном развоју и побошљању животног стандрада грађана, на бази дијалога и прихватљивих рјешења. ДЕМОС се залаже за све оно што је добро и позитивно, што доноси корист нашем народу. Политику схватамо као вјештину могућег, боримо се за оно што је реално и оствариво, без великих, тешкихи, најчешће, празних ријечи. На првом мјесту, залажемо се за очување дејтонске позиције Републике Српске, јер то је први и најважнији политички и национални циљ и то је наша обавеза према свим погинулим борцима. То је наш слободарски и патриотски принцип. Истовремено, улажемо напоре да се код нас живи што боље, да асфалт, вода и струја дођу у свако насеље, да оживимо села, да имамо још боље опремљене школе и савременије болнице, да млади остану овдје и да живе добро и поштено од свог рада.
Посебну пажњу посвећујемо наталитету те његовању традиционалне и здраве породице. Наш циљ је стабилна и просперитетна Република Српска!

НН: С обзиром на чињеницу да немате појединачне кандидате за предсједника Републике Српске и члана Предсједништва БиХ, шта очекујете од заједничких кандидата и зашто ћете их подржати?

ЧУБРИЛОВИЋ: ДЕМОС, као један од потписника Споразума о заједничком наступу на изборима владајућих партија, даје пуну подршку заједничким кандидатима за предсједника Републике Српске Милораду Додику и за српског члана Предсједништва БиХ Жељки Цвијановић. То су ипак најискуснији И најбољи кандидати за инокосне функције.
Увјерени смо да су у вријеме актуелне глобалне политичке, економске И енергетске кризе, праћене безбједносним пријетњама у свијету И регион те унутрашњим проблемима и сукобима у БиХ и сталним сарајевским ударима на Српску, Милорад Додик и Жељка Цвијановић најбољи и најсигурнији избор за грађане Републике Српске. Увјерени смо у њихову убједљиву побједу како бисмо заједно наставили да јачамо Српску!

НН: Уколико резултати не буду онакви какве очекујете, да ли остајете заговорници своје политике И политике блока којем тренутно припадате?

ЧУБРИЛОВИЋ: ДЕМОС ће увијек и у свакој прилици одлучно спроводити своју принципијелну политику, чија суштина је очување, стабилност и развој Републике Српске! ДЕМОС је увијек уз народ и са народом, јер и сама ријеч ДЕМОС значи – народ. Увјерен сам да народ препознаје нашу политику и да ће у великом броју подржати наше листе на предстојећим парламентарним изборима.