Широко постављена коалиција може да успорава рад извршне власти јер је у битним питањима потребно тражити широк политички консензус, рекао је Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске.

“Сматрам да ће у овим околностима Влада Српске бити много флексибилнија и да ће се њен састав мијењати много брже у случајевима у којима неки министри не буду могли да прате темпо рада и не остваре адекватне резултате рада”, рекао је Чубриловић у писаном интервјуу за “Независне”.

НН: Поново сте изабрани за предсједника НС РС. Очекујете ли продуктивнији рад или ће због широке коалиције бити теже постићи одређене договоре?

ЧУБРИЛОВИЋ: Народна скупштина, као што сте виђели, први је парламент у БиХ који је конституисао руководство, те провео све процедуре и изабрао делегате у Вијеће народа Републике Српске и Дом народа парламента БиХ. Ако се по јутру дан познаје, Народна скупштина РС и у овом, као и у протеклом мандату биће најефикаснији парламент у БиХ. Наравно, стабилнија скупштинска већина гарантује и појачану експедитивност не само кроз рад на сједницама, него и кроз рад посланика у одборима и радним тијелима Народне скупштине.

НН: Да ли опозиција у НС РС има снаге да буде коректив власти и може ли се, с обзиром на грешке које су правили у прошлом мандату (пиштаљке, покушај блокаде рада, итд…), очекивати да у овом мандату буду конструктивнији?

ЧУБРИЛОВИЋ: За цијело друштво било би веома значајно да у опозиционим клупама сједе истински критичари који ће бити коректив у раду Народне скупштине и у доношењу закона и одлука, а не критизери који ће се у својим дискусијама најмање бавити тачкама дневног реда и који ће се, у жару политичке борбе, борити једино за симпатије ТВ гледалаца, а понајмање за интересе грађана Републике Српске који су их бирали.

НН: За разлику од актуелне Владе РС, у будућој се очекује најмање пет странака, а могуће и више. Колико ће бити тешко ђеловати као тим у таквој ситуацији?

ЧУБРИЛОВИЋ: То има и предности и мане. Доста широко постављена коалиција може да успорава рад извршне власти, јер је у битним питањима потребно тражити широк политички консензус. Али, исто тако, сматрам да ће у овим околностима Влада бити много флексибилнија и да ће се њен састав мијењати много брже у случајевима у којима неки од министара не буду могли да прате темпо рада и не остваре адекватне резултате рада.

НН: Шта мислите који су највећи изазови који се налазе пред Републиком Српском у наредне четири године?

ЧУБРИЛОВИЋ: Ових дана отворен је позив НАТО-а за улазак у МАП. То је прво озбиљно питање с којим се суочавамо. Ми имамо Резолуцију о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике Српске, коју је Народна скупштина усвојила у октобру прошле године и у којој смо јасно рекли да Република Српска доноси одлуку о проглашавању војне неутралности у односу на постојеће војне савезе до евентуалног расписивања референдума, на коме би се донијела коначна одлука о том питању, те да ћемо сваки свој будући статус у било ком савезу ускладити са Републиком Србијом као потписницом Дејтонског споразума. Дакле, с овим тешким питањем почињемо мандат, али то свакако није највећи изазов пред нама. За нас је највећи изазов како подићи стандард наших грађана, унаприједити услове живота овђе и зауставити демографски одлив становништва.

НН: У јавности се стално говори о промјени Устава РС. Колико је то реално с обзиром на процедуру и шта би, по Вама, био приоритет када је у питању измјена Устава РС?

ЧУБРИЛОВИЋ: Процедуре су јасне и оне кажу да је за промјену Устава потребна двотрећинска већина у Народној скупштини, као и у сваком од четири клуба у Вијећу народа. Када је Народна скупштина у питању, јасно је да та већина постоји, а када је ријеч о Вијећу народа, посебно Клубу Бошњака, иако изгледа да је ту већину тешко обезбиједити за неке нама битне ствари, све може да буде другачије и да нека питања једноставно добију пролаз. Тачно је да смо у претходном сазиву Вијећа народа имали кочничара у законодавном процесу, али овај састав је тек формиран, па ћемо сачекати да видимо да ли ће се понашати по истом рецепту.

НН: Да ли ће Ваш Независни демократски клуб и будућа странка бити у Влади РС? Какву сарадњу очекујете са ДНС-ом с обзиром на посљедња дешавања у тој странци?

ЧУБРИЛОВИЋ: Наравно да ћемо имати мјесто у новој влади. А што се тиче ДНС-а, не бих више да се бавим тим питањем. Према информацијама са терена, ми имамо подршку већине чланства, градских и општинских одбора, више од пола одборника у локалним парламентима ДНС-а су са нама, а то ће показати и састанак који ћемо одржати овог викенда.

НН: Зашто сте одлучили да формирате нову странку, а не борите се за ДНС у којем сте провели највећи дио своје политичке каријере?

ЧУБРИЛОВИЋ: Зато што су нас, који смо основали партију, нестатутарно смијенили и потом искључили из ДНС-а. Искључила нас је група људи окупљена око предсједника партије, која је “приватизовала” странку за остварење својих интереса, жеља и амбиција. Они су имали новац и само им је требала политичка моћ, због чега су и ушли у ДНС. Знате ли иједан случај да је замјеник предсједника неке партије смијењен на начин на који су мене смијенили зато што сам се противио тајкунизацији странке? Наши вјерни партијски људи избачени су из странке зато што мисле својом главом, распуштени су градски и општински одбори прије засједања Главног одбора странке. Зато сам и рекао да смо ми повукли изнуђен потез и да нисмо срећни због тога. Ми настављамо истим политичким путем, само кроз другу политичку организацију и за све нас ДНС је ствар прошлости. Онај ДНС који смо ми стварали и у којем смо донедавно били није овај ДНС који имамо данас и није било никакве потребе да се за такву партију боримо.