БАЊА ЛУКА, 11. новембра – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је вечерас да ће нови сазив републичког парламента имати стабилну скупштинску већину што је од значаја да би се одлуке несметано могле доносити у духу политике коју води руководство Српске.

Чубриловић је истакао да се надлежности парламента Српске временом нису мијењале, те истакао значај да је овај законодавни орган више пута имао битну улогу у заштити права члана Предсједништва БиХ, чиме је и Народна скупштина постала видљивија и препознатљивија као фактор одлучивања не само у оквиру БиХ, него и на међународном плану.

Гостујући у емисији “Актуелно” на РТРС, Чубриловић је изразио задовољство што је скупштинска већина на састанку о конституисању нове власти у Републици Српској релативно брзо усагласила ставове о свим битним питањима, као што је избор руководства Народне скупштине, договор о конституисању будуће власти и кораке које треба да предузме парламент.

“На том састанку је био висок степен сагласности да ова скупштинска већина буде окосница и будућег рада и укупне политике у Републици Српској. Добро је то што су већ усвојени буџет и економска политика за наредну годину, тако да нисмо у временском тјеснацу, јер морамо поштовати процедуре и термине оне које има и ЦИК”, рекао је Чубриловић.

Он сматра да тужба коју је ПДП најавио поднијети Суду у Стразбуру не може да успори конституисање институција на нивоу Републике Српске, те да очекује да ће у наредних 20 дана све бити завршено.

“Не знам ни који је смисао да прихвате мандате, а иду даље са тужбама, али ако мисле да је то њихова даља политичка борба, немам ништа против, то је њихово право и начин односа према укупној политици у Српској”, рекао је Чубриловић.

Према његовим ријечима, тешко је признати пораз, али је потребно спустити лоптицу и сагледати реално ситуацију.

Осврнувши се на протекли период, Чубриловић је навео да је Народна скупштина Српске у претходне четири године одржала рекордан број посебних сједница, на којима су разматране одлуке које су биле пресудне за позиционирање Српске на мјесто које јој Устав гарантује.

Чубриловић, који је и предсједник ДЕМОС-а, рекао је да је ова странка несумњиво друга по јачини партија у оквиру колације, да имају пет посланика и једног посланика на нивоу БиХ.

“Било је оквирних договора, по којима ДЕМОС-у следују два министарска мјеста, али није било ријечи о конкретизацији и појединачним функцијама, нарочито не о именима”, рекао је Чубриловић.

Чубриловић је у емисији и изјавио да би било нормално да владајућа коалиција из Републике Српске чини власт и у Савјету министара, али да се свашта може очекивати с обзиром на политике које се воде у БиХ.

“БиХ је сложена, али и чудна земља, гдје странци често имају пресудну улогу у одређеним стварима, што никако није добро ни за грађане, али ни за оне који желе да намећу своје ставове. Много су боља и дуготрајнија рјешења до којих дођу домаћи политичари”, рекао је Чубриловић.

Он сматра да ће нови Савјет министара, без обзира ко га чинио, имати довољно разумијевања да не блокира важне пројекте, као што је до сада било случајева, јер економија мора да се развија.

“Република Српска никада није ништа блокирала Федерацији БиХ, мада је тај ентитет често покушавао да блокира пројекте важне за Српску, иако немају ништа од тога”, подсјетио је Чубриловић.

Kоментаришући могућност да би Kристијан Шмит покушао да наметне одлуку да Вијеће народа уздигне на ниво Дома народа Републике Српске у Народној Скупштини, Чубриловић је рекао да би то наишло на велики отпор не само странака, него и од грађана Српске.

“Осим тога, Вијеће народа није дејтонска категорија, него наметнута и никако се не може поредити са Домом народа. Такође, нема разлога за тим јер поштујемо Вијеће народа и то би било силовање и права и правде и наметање нечега што никоме не би донијело никакву корист”, закључио је Чубриловић.