БАЊА ЛУКА, 22. ОКТОБРА  – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да ће парламент Српске радити на измјенама Пословника о раду како би додатно био унапријеђен рад те институције и из Народне скупштине протјерани сукоби и увреде.

“Расправе често иду у погрешном смјеру, нису ефикасне јер се своде на коментаре упућене неком другом, а не нуде се рјешења. Рад парламента мора да се више ослони на стручност, а поготово људи који раде у служби Народне скупштине”, рекао је Чубриловић.

Говорећи о дјеловању посланика опозиције и владајуће коалиције, Чубриловић је рекао да свако бира начин како ће се представити јавности.

“Опозиција бира своје методе, а власт своје. Посљедњи изборни циклус показао је још једном да грађани дају подршку владајућим странкама”, рекао је Чубриловић за данашње “Вечерње новости”.

Он је истакао да међусобне увреде посланика могу постати заштитни знак само оних који их износе у Народној скупштини.

“Никако не можемо рећи да су увреде заштитни знак Народне скупштине”, нагласио је Чубриловић.

Он је додао да Народна скупштина Српске губи много времена засједајући у пленуму, а ништа значајно тиме не добија.

“Али није тачно да је изгубила на свом утицају или законодавној моћи. Функционишемо и радимо по свим тачкама које долазе на дневни ред”, навео је он.

Чубриловић је прву годину рада овог сазива Народне скупштине оцијенио позитивном, наводећи да је у првва три квартала усвојено 45 законодавних аката и 31 тематска цјелина.

“Ми смо једини парламент у БиХ који функционише и усваја законе, што довољно говори о томе на ком нивоу су институције Српске, а на којем други”, рекао је он.

Чубриловић је истакао да још није стигао захтјев за посебну сједницу парламента о декларацији СДА.

“Одговор на декларацију СДА је потребан јер се она наслањана исламску декларацију Акије Изетбеговића и нема никакве разлике у циљевима, а највљажнији циљ је да Бошњаци у БиХ доносе одлуке како хоће без сагласности друга два народа”, нaгласио је Чубриловић.