БАЊА ЛУКА, 31. јул – Поносан сам на чињеницу да смо за кратко вријеме постојања успјели да пријавимо учествовање ДЕМОС у изборима за органе власти у 57 локалних заједница, да имамо довољно кандидата за одборнике и здраву конкуренцију међу њима и да пред бираче можемо изаћи с новим лицима, која имају успјешне резултате иза себе.

Поручио је ово предсједник ДЕМОС, Недељко Чубриловић, говорећи о предстојећим локалним изборима у БиХ, за које би, каже, волио да се одрже.

Чубриловић је за Српскаинфо говорио о припемама за изборе, стању у великој коалицији, као и кампањи, коју ће ова партија водити први пут, и то у ванредним околностима.

Да ли сте прихватили ултиматум СНСД да нема никаквих коалиција на локалу са странкама опозиције на републичком нивоу и колико је такав захтјев политички коректан?

Нема, нити је било икаквог ултиматума. Било је и биће међустраначких разговора, како унутар коалиција, тако и између странака које се налазе на различитим странама у структури власти. Тачно је да смо имали разговоре унутар владајуће коалиције, што је сасвим нормално, очекивано и потребно, о разним актуелним темама, па и о учествовању на локалним изборима, као и о нашим међусобним односима у том процесу. Представници СНСД су предложили и, након аргументоване дискусије, остале странке су се сложиле да, без велике потребе, не би било опортуно тренутно улазити у савезе с политичким странкама које не дијеле опредјељења и вриједности које има актуелна већина у Народној скупштини Републике Српске. Међутим, и у тако формулисаним ставовима могући су изузеци. На примјеру заједничког кандидата за начелника Сребренице види се да су све српске странке спремне на компромис и договор, а очекујем да ће слично бити и у још неким локалним заједницама, прије свега у Федерацији БиХ.

Да ли је испоштован коалициони споразум владајућих партија на републичком нивоу, посебно његов дио који се односи на именовања? Да ли сте задовољни?

И јесте и није. Све зависи ко и из којег угла гледа на тај споразум. Прво, не треба заборавити да је споразум договорен и потписан у другачијим околностима у односу на данас када је ситуација ипак различита од прије годину и по. Друго, споразум се није односио само на расподјелу функција, како се у јавности најчешће поједностављено гледа, него на низ много важнијих тема. Зато је имплементација споразума процес, а не „свето слово“ које се не може или не смије мијењати. Што се тиче расподјеле функција, ДЕМОС је мање-више задовољан, тим прије што треба имати на уму да се не могу и не требају постављати нови кадрови док претходним не истекне мандат. Извјестан број људи, из готово свих коалиционих странака, то не разумије.

На сједници Народне скупштине Републике Српске пали су закључци СНСД о забрани градње малих хидроцентрала. Шеф Kлуба СНСД је то описао ријечима да су „дирнули у осиње гнијездо“. Да ли су различити интереси уздрмали односе у коалицији?

Нису. Мале хидроелектране јесу значајан проблем, али не толики да би због њих пала већина у Народној скупштини. С друге стране, управо тај примјер најбоље показује да у тој већини нема ултиматума, него свака странка доноси самостално ставове и онда се то усаглашава. Понекад се и не усагласимо, што је нормално, јер је ријеч о коалицији већег броја странака које у одређеним питањима и областима имају различите програмске циљеве. ДЕМОС сматра да треба преиспитати постојећу политику додјеле концесија за изградњу малих хидроелектрана, јер од њих ни Република ни већина локалних заједница нема велике користи. У конкретном случају радило се о „техничком“ неспоразуму.

Kако ће изгледати предизборна кампања ДЕМОС будући да имамо ограничења у погледу окупљања грађана?

Да, то је једна потпуно другачија ситуација и требаће се прилагодити њој. Увјерен сам да ће наш Изборни штаб наћи рјешење и за тај изазов и да ћемо допријети до највећег броја бирача. У већој мјери него раније користиће се нове технолошке могућности и методи политичког маркетинга и изборних кампања. Уосталом, и друге странке ће дјеловати у истим околностима и ни у чему неће бити у бољој позицији.

Гдје ће ДЕМОС имати своје кандидате за начелнике?

У овом часу имамо кандидате за начелнике општина и градоначелника у осам локалних заједница: Дринић, Kрупа на Уни, Рибник, Kотор Варош, Шековићи, Чајниче, Љубиње и Требиње. Још смо у разговорима с другим политичким странкама, па је могуће да у некој од ових општина или градова повучемо свог кандидата. С друге стране, као што знате, ДЕМОС у већем броју општина и градова подржава кандидате из странака владајуће коалиције, од којих је највећи број из СНСД.

На који изборни резултат циљате?

Е, то је најтеже питање. Увјерени смо у добар резултат, а за нас је то освајање између 60 и 70 одборника у градским и општинским скупштинама, те три или четири позиције начелника општина. У сваком случају, након наредних локалних избора у многим општинама и градовима ДЕМОС ће се више питати него данас. Такође, за нас су локални избори увертира за парламентарне изборе 2022. године.

Нови закон о локалној самоуправи

Вашој партији су ово први избори. Kоје су кључне поруке с којима ће кандидати ДЕМОС-а изаћи пред гласаче на локалним изборима?

Да, ово су наши први избори и због тога су изузетно важни. Први циљ нам је да потврдимо досадашње дјеловање и углед који имамо у јавности. Због тога смо, као млада политичка организација, припремили оквирни изборни програм, који је на приједлог нашег Политичко-економског савјета недавно усвојен на сједници Предсједништва ДЕМОС и одмах достављен у све оштинске и градске организације које су обавезне да, полазећи од тог оквирног програма, донесу своје конкретне програме. У том изборном програму има 15-ак тачака у којима су садржани теме с којима ДЕМОС кани изаћи пред бираче и које ће настојати реализовати у локалним органима власти након што у њих уђе послије избора у новембру ове године. Наравно, уколико се ти избори одрже, а ми бисмо вољели да се одрже.

Такође, недавно је Политичко-економски савјет припремио и један конкретан, животан документ о економским темама, у којем су  разрађене мјере и улога органа власти у опоравку привреде и социјалној заштити грађана у условима пандемије, а ускоро ће бити припремљен и у организације странке на терену дистрибуисан документ о урбаном развоју и безбједности саобраћаја у локалним заједницама. Већ сад можемо рећи да се ДЕМОС залаже за доношење новог закона о управи и локалној самоуправи, јер сматрамо да постојећи није адекватан. Ово су избори за локалне самоуправе, па ће и ДЕМОС уважавајући локалне специфичности и потребе креирати своје програме.