БАЊА ЛУКА, 22. децембра – Информативна служба ДЕМОС-а у цјелости објављује обраћање предсједника Недељка Чубриловића на обиљежавању првог рођендана ДЕМОС-а данас у Бањалуци.

Поштовани чланови и функционери Демоса.

Уважени гости,

Драги пријатељи,

Даме и господо.

Велико ми је задовољство што смо се окупили да увеличамо и заједно прославимо Први рођендан Демократског савеза, Демоса. У животу свих организација, па и једне политичке странке, прва година је изузетно важна, јер се у њој постављају темељи и основе развоја, оквири за све што треба да слиједи у времену пред нама. Та прва година, можда је и најважнија, а Демос је ту годину обиљежио на најбољи могући начин. Доказ за то је и данашњи рођендан који у оволиком броју, у пријатељској и свечарској атмосфери прослављамо. За ово смо заслужни сви ми заједно. Kао предсједник, користим прилику да се свим члановима и организацијама Демоса захвалим на изванредној првој години и оваквом Првом рођендану нашег Демоса.

***

Да се подсјетимо, шта је Демос?

Демос није један човјек. Демос је народ, што сам назив и каже. Демос није празна прича. Демос су људи, сви наши људи. Демос је живот, стварна свакодневница наших грађана. Демос није лични интерес. Демос је заједништво, саборност, а саборност је кључ свега, како за нас, наше породице, наше мјесне заједнице, општине и градове, тако и за цијелу Републику Српску.

Још прошле године, када смо почињали, овe политике уградили смо у Политички програм као основни принцип Демоса. Поред народне саборности, вриједности на којима Демос почива су и традиција, здрава породица, општи интерес зеједнице, компромис. Ово јесу крупне ријечи, али су искрене и оне једино могу бити достигнуте чврстим и одлучним корацима. А наши кораци су баш такви. Доказ за то је и Први рођендан који данас прослављамо, као и све што смо успјели урадити у протеклој години.

Овакав приступ у функционисању Демоса, ми преносимо у наше политичко дјеловање, залажући се за поновно успостављање народне саборности, очување културе и традиције нашег народа, за изградњу компромиса и бољег живота сваког нашег грађанина, за постављање заједничког општег циља – Јер без Републике Српске наш народ у Босни и Херцеговини нема сигурну будућност. Без јединства народа нема Републике Српске!

***

Република Српска ће се заштитити тако што ће сваки наш човјек бити материјално ситуиран, што ће бити образован, што ће бити у могућности да ради, привређује и ствара, што ће моћи да формира породицу, рађа и подиже дјецу, што ће моћи да путује и да се са поносом врати. Само тако, почевши од сваког нашег човјека, сваке наше општине и града, сваког нашег села, можемо доћи до народне саборности. Само тако можемо заштитити Републику Српску. Ако у томе успијемо – а хоћемо – вјетрови са свих страна, ма колико јако дували, не могу нам ништа. Штавише, неће их ни бити, јер, кад успијемо, постаћемо партнери, постаћемо страна која се пита и која може снажно заступати своје националне интересе. Само тако ћемо са дневног реда скинути опстанак, а ставити на прво мјесто напредак и раст! Демос растесвакодневно!

***

Нажалост, времена су изузетно тешка и сви о томе можемо посвједочити. Велики изазови се постављају испред нас. Поједине политичке струје раде на томе да будемо што више разједињени као странке, као народ, као друштво. Све је више вулгарне и просте приче и политикантског обећавања, нуђења и продавања.

Против тога се боримо! Нисмо хтјели такву политичку причу, па смо прошле године направили своје здраве темеље. И успјели смо на тим темељима направити стубове и зидове. Изградили смо све до крова. Успјели смо на нама својствен начин, без превелике ларме, без политикантства, без испразних флоскула, без лажног популизма.

Драги пријатељи.

Ми градимо свој пут успостављајући унутрашњу саборност, расправљајући отворено о свакој теми, градећи компромис, бирајући вриједне, способне и компетентне људе, и стављајући интересе Републике Српске и интересе сваког човјека на прво мјесто. Код нас су добро дошли сви вриједни људи, сви који поштују основне моралне и друштвене принципе, који не чекају промјене него желе да их праве, који сами граде кућу и не желе да им неко други кроји капу.

За годину дана смо урадили што нико у Републици Српској није, направили смо нашу кућу, направили смо Демос. И свако данас ко је члан Демоса уздигнуте главе и с поносом може дочекати и прославити овај наш Први рођендан.

Имамо добре темеље и чврсте стубове, имамо све предуслове да направимо најбољи кров на коме ће се виорити застава Демоса. Тај кров, без икакве сумње, поставићемо на локалним изборима сљедеће године.

А кад тај кров завршимо, колики год и какви год буду вјетрови дували, нама неће моћи ништа!

Живио Демос!

Живјела Република Српска!         

Предсједник ДЕМОС-а

Недељко Чубриловић