БАЊА ЛУКА, 4. јануара – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да се у парламенту неки људи не сналазе и не желе понашати у складу са Пословником о раду и да ће се ти посланици брзо издвојити и бити препознатљиви по нечему што није парламентарни рад.

– Народну скупштину не треба претварати у забавиште, она ради озбиљан посао, то је највиши законодавни орган. Што више посланика то схвати на тај начин и да се морају понашати према нормативима које је Скупштина усвојила, утолико ће и рад бити ефектнији, квалитетнији и бољи – рекао је Чубриловић Срни.

Говорећи о почетку рада новог сазива Народне скупштине и честим опоменама које су изрицали посланицима, Чубриловић је истакао да понашање појединих посланика не приличи парламенту.

– Ништа нисте могли да чујете од идеја, могли сте само да чујете критике, измишљене приче и говор улице. То не приличи парламенту и надам се, како вријеме буде одмицало, да ће се ти људи уклапати у нормативе који значе озбиљан рад парламента и да ћемо задржати ниво најефикаснијег паралемента у БиХ , па и у окружењу. Надам се да ћемо наћи заједничку ријеч и са власти и опозицијом и да ће руководство скупштине изнијети овај посао на најбољи могући начин – нагласио је Чубриловић.
Према његовим ријечима, шира скупштинска већина која је успостављена у новом сазиву Народне скупштине значи и већу стабилност и парламента и свих институција Српске и њених представника у заједничким институцијама.

– Двотрећинска већина је важна за доношење појединих уставних рјешења. Имамо неријешену обавезу, а то је укидање смртне казне и за то је потребна двотрећинска већина. Укупно гледано, та двотрећинска већина даје могућност да Влада и парламент улазе у законска рјешења која ће значити радикализацију у појединим областима, не увијек на тренутно задовољство институција или појединаца, али су то сигурно у перспективи боља рјешења за грађане. Прије свега мислим на доношење неких законских рјешења када је ријеч о пословној заједници, социјалним категоријама и слично, која су на добробит грађана, али не на корист оних који у том тренутку другачије размишљају – каже Чубриловић.

Он је оцијенио да ће доћи до бољих рјешења за грађане и уколико власт на нивоу БиХ профункционише према дејтонским принципима.

– Очекујемо да власт на нивоу БиХ буде што прије формирана, нема разлога за опструкцију коју сада чине из реда бошњачког, па и дијела хрватског народа. Српска је завршила конституисање власти и спремна је за конституисање власти на нивоу БиХ. Имамо много више заједничког него онога што нас раздваја. Треба то што не можемо да постигнемо сада као заједничко рјешење да оставимо по страни и радимо на ономе што значи напредак грађана – истакао је Чубриловић.