БАЊАЛУКА, 27. АВГУСТА – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је да је за Српску недопустиво игнорисање изборне воље њених грађана, уцјењивање и максималистички захтјеви за формирање Савјета министара којима се спречава спровођење изборног резултата, посебно након споразума тројице лидера, који многи минирају и тиме уводе БиХ у још већу кризу.

Чубриловић је оцијенио да бошњачки и хрватски чланови Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић крше Устав, Изборни закон и Закон о Савјету министара по којем Предсједништво БиХ има рок за доношење одлуке о именовању кандидата за предсједавајућег Савјета министара најкасније 15 дана након одржавања конститутивне сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

“Све одредбе Закона о Савјету министара, Изборног закона, али и одредбе Устава БиХ овим су прекршене и зна се ко је за то одговоран. То су управо они који се стално позивају на уставност и поштивање закона, а крше све законске акте ове земље”, нагласио је Чубриловић у писаној изјави достављној медијима.

Он је подсјетио да је условљавање формирања Савјета министара и предлагања кандидата за предсједавајућег приближавањем било којем војном савезу, измишљен услов због којег сви у БиХ трпе велику штету.

“Ако је политика умјешност постизања компромиса и сагласности о стварима о којима саговорници могу да се договоре, потпуно су нејасне опструкције када је ријеч о избору Савјета министара које трају десет мјесеци од избора. Став Српске када је ријеч о НАТО интеграцијама свима је познат, као и Резолуција Народне скупштине о војној неутралности. Зато је везивање ова два питања једно с другим или једно за друго непотребно условљавање, подгријавање политичких тензија и држање земље у сталној институционалној кризи”, навео је Чубриловић, који је и предсједник Демоса.

Он је подсјетио да је Република Српска свог кандидата за предсједавајућег Савјета министара предложила у складу са изборном вољом грађана и да је он прошао све потребне провјере.

“За ову институционалну кризу одговорни су они који чине све да опструишу вољу Републике Српске, кршећи и Устав и закон”, закључио је Чубриловић.

Према његовим ријечима, посебна сједница Народне скупштине биће одржана уколико је српски члан Предсједништва БиХ затражи, подсјетивши да на то право по члану 171. Пословника Народне скупштине.

“Та сједница ће бити заказана са дневним редом који предложи предлагач, а у овом случају то је Милорад Додик. Уколико члан Предсједништва предложи за дневни ред питања која се тичу измјена Устава, о томе по Уставу одлучују народни посланици двотрећинском већином. Ми ћемо се понашати као легалисти и у складу са Уставом, законом и Пословником Народне скупштине Републике Српске”, навео је Чубриловић.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упозорио је даанас да Бошњаци у политичком смислу остварују национални план узурпације права Срба и Хрвата у БиХ, што се огледа у избору Жељка Комшића бошњачким гласовима на позицију хвратског члана Предсједништва и неформирањем Савјета министара чиме се Србима ускраћује право на легитимно представљање на нивоу БиХ.

“Они то раде зато што у овом тренутку све челне позиције на нивоу БиХ држе управо Бошњаци”, рекао је Додик новинарима након отказивања ванредне сједнице Предсједништва БиХ чија је једина тачка требало да буде именовање Зорана Тегелтије за предсједавајућег Савјета министара.

Он је додао да незаконита узурпација позиција од Бошњака гура БиХ у тешку политичку и институционалну кризу, те поручио да неће дозволити да се Србима и Републици Српској ускраћују политичка права.

Додик је рекао да је спреман до 5. септембра да се појави у Предсједништву и да се ријеши питање формирања Савјета министара, те да ће у противном бити одржана сједница Народне скупштине Републике Српске на којој ће бити размотрено питање преноса бројних надлежности на ниво БиХ.