БАЊАЛУКА, 28. МАРТА  – Предсједник ДЕМОС-а Недељко Чубриловић рекао је данас да нема сумње да се Република Српска и БиХ налазе пред великим изазовима јер је стање тешко када је ријеч о безбједности и општим политичким процесима у БиХ и шире, те нагласио да се сви политичари из Српске морају свим силама увијек залагати за очување и опстанак Републике Српске.


“Јер само је она, Република Српска, гарант опстанка нашег народа у оваквој БиХ”, нагласио је Чубриловић у обраћању током посебне сједнице Народне скупштине на којој народни посланици разматрају актуелну безбједносну и политичку ситуацију у свијету са аспекта реперкусија на Републику Српску.

Он је истакао вриједност Дејтонског мировног споразума као најбољег алата за равноправност српског народа у дејтонској БиХ.

Чубриловић је навео да на безбједносну ситуацију утичу бројни фактори, а то су, између осталих, наметнута рјешења и суђења, те доношење правила у институцијама које желе да буду изнад закона и устава. Он је додао да је и економска ситуација неизвјесна, те да је више узрока и разлога за наведено стање.

Он је нагласио да политички актери Републике Српске морају дјеловати одговорно и предузимати све што је у њиховој моћи и надлежности с циљем да се напетости превазилазе или макар смањују.

“За добробит грађана који су нас бирали и које представљамо, за добробит и просперитет свих народа који живе у БиХ”, истакао је Чубриловић.

Чубриловић је указао и на проблем мигранског питања, наводећи да се све већи број миграната одлучује да трајно остане у БиХ.

“То већ сад знатно утиче на демографску слику и БиХ на штету домицилног становништва”, напоменуо је Чубриловић.