БАЊАЛУКА, 24. ДЕЦЕМБРА  – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да је руководство парламента имало уравнотежен однос и према странкама у власти и према опозицији када је ријеч о вођењу посебне сједнице о документу Програма реформи БиХ, о чему говори и чињеница да их прозивају и једни и други.

“Уложили смо максималан напор да сачувамо мир и да не дође до инцидента у сали. Од самог почетка било је јасно да су неки посланици на сједницу дошли да изазову инцидент, да су чинили све да изазову интервенцију скупштинског обезбјеђења, односно да су хтјели да их износе из сале или шта већ. То је било више него очигледно. Руководство је настојало да не упадне у њихову замку. Наш циљ је био да се сједница оконча и да се парламент изјасни о закључцима. То смо успјели да урадимо”, рекао је Чубриловић.

Он је за портал “Српскаинфо” нагласио да је руководство парламента успјело да сачува основну законодавну функцију парламента, не дозвољавајући да игра улоге по нечијем изрежираном сценарију.

На питање како коментарише цијели ток сједнице и инциденте који су се догодили, Чубриловић је рекао да је послије свега остао горак укус у устима.

“Неки посланици су дошли на сједницу са очигледним договором да направе инцидент већ на самом почетку и да се сједница прекине. Мислим да нису добили ништа. Мислим да су сви они који су гледали на који начин се ти посланици понашају у Народној скупштини, на који начин омаловажавају једну од најзначајнијих институција Републике Српске, у најмању руку били згрожени”, рекао је Чубриловић.

Он је нагласио да се власт не осваја тако.

“Не добија се власт покушајем урушавања најважнијих институција, али то њима очито није јасно. Они су хтјели инцидент по сваку цијену. Желим, такође, да кажем и то да нису сви посланици из клубова СДС-а и ПДП-а учествовали у том викању, лупању, псовању…”, рекао је Чубриловић.

Када је ријеч о замјеркама опозиције да материјал који је био разматран није аутентичан, Чубриловић је рекао да то није тачно.

“Кабинет српског члана Предсједништва БиХ доставио је захтјев за одржавање посебне сједнице с аутентичним преводом `Програма реформи`, уз пратеће документе. Изгледа да поједини посланици нису знали шта да кажу о самом документу, па су изражавали паушалну сумњу у његову вјеродостојност”, навео је он.

Говорећи о изрицању мјера опомене на посебној сједници, Чубриловић је појаснио да је посланик /ПДП-а Драшко/ Станивуковић у току сједнице добио двије опомене и да је трећа значила удаљење са сједнице.

“Ове мјере усаглашене су на кратком састанку шефова клубова и руководства парламента. У току сједнице изречене су опомене и другим посланицима. Шеф клуба СДС-а није био присутан на састанку, а ПДП-а јесте. Он је, у име свог клуба, тражио прекид сједнице”, навео је он.

На питање о критикама министра унутрашњих послова Републике Српске Драгана Лукача о начину на који руководство води сједницу, Чубриловић је рекао да је најлакше адресирати све на рачун руководства Народне скупштине.

“Рекао сам вам већ да смо препознали шта је циљ појединих посланика опозиције, а то је било изазивања инцидента. Ми смо имали циљ да успјешно окончамо посебну сједницу. А што се критика министра тиче, нико није изузет од критике и никоме не можете одузети право да критикује”, рекао је Чубриловић.