БАЊАЛУКА, 23. ЈАНУАРА  – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да је најава СДА да ће покренути правну процедуру преиспитивања имена Републике Српске провокаторска и представља рушење Устава БиХ и Дејтонског мировног споразума.

“Наводи СДА да је назив Република Српска кориштен у сврху дискриминације и искључивања друга два конститутивна народа дегутантни су и смијешни јер их као чињеницу износе управо они који 12 година неће да спроведу одлуку Уставног суда БиХ о конститутивности српског народа у Федерација БиХ /ФБиХ/”, рекао је Чубриловић.

Он је истакао да је о називима Републике Српске и ФБиХ одлучивано 1995. године у Дејтону и да су потписивањем Међународног мировног споразума сви пристали, како на унутрашње уређење БиХ, тако и на назив Република Српска која је као таква верификована у Уставу БиХ као саставном дијелу Дејтонског мировног споразум, саопштено је Народне скупштине Републике Српске.

“Потезати данас у дневнополитичке сврхе питање промјене назива Република Српска значи рушење Устава БиХ, након чега више нико не би могао да предвиди развој ситуације”, упозорио је Чубриловић.

Према његовим ријечима, српски народ изборио је право на Републику Српску и од тога никада неће одустати.

“Име Република Српска прихватила је Народна скупштина Републике Српске на засједању у Бијељини, 14. септембра 1992. године, а својим потписима верификовали су га актери Мировног споразума у Дејтону и нико, осим грађана Републике Српске, нема право да о томе одлучује”, додао је Чубриловић.

Он је навео да би евентуално стављање такве инцијативе на дневни ред Уставног суда БиХ било јасан знак да је пројекат звани БиХ престао да постоји јер би тиме био срушен Устав на којем почива и више не би било заједничког суживота два равноправна ентитета.

“Због свега тога, онај ко својим иницијативама најављује рушење компромисног Устава БиХ и Дејтонског споразума, сноси директну одговорност за све могуће посљедице такве радикалне и неодговорне политике”, закључио је Чубриловић.

СДА је данас саопштила да ће путем својих представника у институцијама БиХ покренути правну процедуру пред Уставним судом БиХ ради преиспитивања назива Република Српска.