БАЊАЛУКА, 15. МАЈА  – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је данас да Српска, њене институције и органи власти неће одустати од утврђивања истине о нападима на невине војнике ЈНА у Тузли и Сарајеву маја 1992. године.

Чубриловић је, поводом обиљежавања 27 година од напада на војнике ЈНА Тузли, истакао да Република Српска неће одсустати ни од процесуирања одговорних за ратне злочине почињене над српским народом у БиХ, посебно имајући на уму чињеницу да ратни злочини никада не застарјевају, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

Он сматра да је срамно и поражавајуће то што одговорни за злочин над невиним младићима, који су се у колони мирно повлачили из града, нису осуђени упркос бројним материјалним доказима и исказима свједока о организованом и планском нападу.

“Жалосно је да ни након 27 година од овог злочина нико још није пресуђен, као што је случај и са нападом на колону ЈНА у повлачењу у Добровољачкој улици у Сарајеву”, каже Чубриловић.

Он је подсјетио да су млади војници ЈНА нападнути из засједе и мучки убијани приликом мирног и договореног повлачења из Тузле.

“Правосуђе БиХ, одбијањем да процесуира одговорне за ратне злочине почињене на самом почетку грађанског рата у БиХ, истрајава на идеји да, политичким пресудама и амнестирањем одговорних, покуша да одреди карактер рата у БиХ и српски народ означи као јединог и највећег кривца за ратне страхоте и да га, у складу са актуелном бошњачком политиком, представи као агресора у властитој земљи”, нагласио је Чубриловић.

Он је поручио да ће, упркос игнорисању и системском негирању ратних злочина над Србима у протеком грађанском рату у БиХ у Суду и Тужилаштву БиХ, Република Српска, њен народ и институције истрајати да сви одговорни буду кажњени.

У Бијељини ће данас, поводом 27 година од масакра које су муслиманске снаге извршиле над 59 војника ЈНА у Тузланској колони, бити служен парастос жртвама и положено цвијеће испред Спомен-костурнице на Градском гробљу на Пучилама.

Муслиманске снаге напале су 15. маја 1992. године колону ЈНА у Тузли која је, на основу претходно постигнутог договора, требало да напусти БиХ и пређе у Србију. Тада је убијено 59 војника, а 44 су рањена.

Напад на 92. моторизовану бригаду ЈНА, која се у договору са властима Тузле мирно повлачила из касарне “Хусинска буна” извршен је из засједе.

Тузланску колону, у којој је било 600 војника и њихових старјешина, те 200 моторних возила напали су припадници муслиманског МУП-а и Територијалне одбране, те “Зелених беретки”.